Doorbraak in onderzoek naar psoriasis lijkt nog slechts kwestie van tijd te zijn

Doorbraak in onderzoek naar psoriasis lijkt nog slechts kwestie van tijd te zijn

Er is weer hoop voor mensen die leiden aan psoriasis

We willen de mensen niet te eten geven die lijden aan psoriasis, een ziekte die veel vaker voorkomt dan algemeen wordt aangenomen. Het betreft hier uiteraard geen levensbedreigende ziekte, maar wie lijdt aan de kwaal zal toegeven dat het niet altijd even makkelijk is om er mee door het leven te gaan. Maar er is hoop, want er wordt gewerkt aan een doelbetreffende oplossing voor de bestrijding van deze ziekte.

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door rode, schilferige plekken op de huid. Erfelijke aanleg speelt een rol bij de ontwikkeling van de ziekte. Daarnaast kunnen ook omgevingsfactoren de symptomen uitlokken. Mensen met specifieke mutaties in het CARD14-gen hebben een hoge kans om psoriasis te ontwikkelen. Een onderzoeksteam van VIB en de UGent heeft het moleculaire mechanisme ontrafeld waardoor mutaties in het CARD14-gen chronische ontstekingen veroorzaken bij patiënten met psoriasis.

De resultaten werden gepubliceerd in het prestigieuze vakblad EMBO Reports. Professor Rudi Beyaert (VIB/UGent): “Uit onze bevindingen blijkt dat MALT1-remmers een positief effect kunnen hebben op de behandeling van psoriasis bij patiënten met CARD14-mutaties. Een interessante uitkomst. Of MALT1-remmers ook nuttig kunnen zijn bij de behandeling van andere, vaker voorkomende vormen van psoriasis wordt momenteel nog onderzocht.”

In het Westen komt psoriasis voor bij naar schatting 2 à 4% van de bevolking. De ziekte kan niet worden genezen, en de huidige behandelingen helpen alleen de symptomen onder controle te houden. Door activering van het immuunsysteem treden lokale ontstekingen op en delen de huidcellen zich sneller dan normaal.

Het CARD14-gen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van psoriasis. Door mutaties in dit gen kan het CARD14-eiwit makkelijker een ander eiwit (NF-kB) activeren dat van invloed is op verschillende factoren die huidontstekingen en psoriasis in de hand werken. Ontrafeling van het moleculaire mechanisme leidt tot nieuwe therapeutische inzichten Inna Afonina en Elien Van Nuffel hebben onder leiding van professor Rudi Beyaert (VIB/UGent) het moleculaire mechanisme onderzocht waardoor mutaties in het CARD14-gen chronische ontstekingen veroorzaken bij patiënten met psoriasis.

Syndicatie