Psoriasis in de zomer: toch opletten geblazen

Psoriasis in de zomer: toch opletten geblazen

 
Wie lijdt aan psoriasis, is meestal blij als het zomer wordt. Deze huidaandoening wordt namelijk een stuk verdrongen door de zonnestralen. Aan bedreigingen is geen probleem: ook tijdens de zomer kunnen er kille dagen zijn.
 
Psoriasis is bovendien niet alleen een zaak van het klimaat. Stress en wintervirussen kunnen de symptomen van psoriasis weer in volle hevigheid doen terugkeren. Het lijkt daarom niet onverstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen.
 
De link tussen psoriasis en stress
 
Stress tijdens de vakantiedagen, het klinkt eerder ongeloofwaardig. Bij veel mensen kan de druk om de dagelijkse dingen te doen (koken, shopping, vakantievoorbereidingen…) de stress in de hand werken.
 
Volgens Mark Lebwohl, hoofd dermatologie bij de Mount Sinai School of Medicine van de New York University, bestaat er onmiskenbaar een link tussen stress en psoriasis-verschijnselen. Stressdruk is er weliswaar het hele jaar door, maar de zomerdagen kunnen er te veel aan zijn.
 
Extreme stresssituaties kunnen voor het eerst psoriasis-symptomen uitlokken. Bij mensen die al psoriasis-patiënt zijn, kunnen de symptomen verergeren. Niet te vergeten: het besef dat je psoriasis hebt, kan op zich ook al een stresserende factor zijn. Denk daarbij aan het camoufleren van de symptomen of het omgaan met opmerkingen en/of blikken van de mensen.
 
Hoe moeten psoriasis-patiënten stress te lijf gaan?
 
De medische wereld is in toenemende mate overtuigd van het nut van stress-reducerende therapie bij psoriasis-symptomen te bestrijden. Een massage kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Door het stimuleren van de spieren kan de spanning wegvallen. Gevolg is dat ook de psoriasis-pijn vermindert.
 
In het geval van psoriatische arthritis, dat in ongeveer 30% opduikt bij mensen met psoriasis, kan massagetherapie de beide kwalen helpen bestrijden. Andere mogelijkheden zijn biofeedback, yoga en meditatie.
 
De ervaring wijst uit dat deze therapieën het meest doeltreffend zijn in combinatie met medicatie. Vergeet anderzijds niet dat alcohol en tabak psoriasis kunnen doen verergeren. Studies hebben uitgewezen dat niet-rokers ergere vormen van psoriasis ontwikkelen dan niet-rokers. Over het verband tussen voeding en psoriasis is het laatste woord nog niet gevallen. Wetenschappelijk is er niets bewezen, maar u zal zelf hebben vastgesteld dat uw psoriasis erger wordt na het eten van bepaalde producten. Hou daar rekening, zeker in de vakantieperiode.

 

Syndicatie