Nieuw geneesmiddel voor psoriasis, reumatoïde arthritis en uveitis in de maak?

Nieuw geneesmiddel voor psoriasis, reumatoïde arthritis en uveitis in de maak?

Novartis boekt goede resultaten met experimenteel medicijn

Is er een nieuw geneesmiddel voor psoriasis, reumatoïde arthritis en uveitis in de maak? Novartis boekt goede resultaten met een experimenteel medicijn dat op een veilige en effectieve manier inzetbaar is in de strijd tegen deze drie ziekten van het auto-immuniteitssysteem. De testfasen zijn weliswaar nog niet achter de rug, maar klinken wel veelbelovend.

Het geneesmiddel boekt beter dan verwachte resultaten bij de verlichting van de symptomen bij patiënten die lijden aan psoriasis, reumatoïde arthritis en uveitis. Die resultaten zijn in ieder geval beter dan wat met een placebo werd bereikt. Een volledig verslag van het onderzoek werd gepubliceerd in het blad Science Translational Medicine. Novartis financierde zelf de studie.

De juiste oorzaak van psoriasis, reumatoïde arthritis en uveitis is nog niet bekend, hoewel de wetenschappers vermoeden dat interleukin-17, dat boodschappen tussen cellen overbrengt, bij alle drie is betrokken. Zoals andere medicijnen is AIN457 gebaseerd op de proteïnen die ons afweersysteem aanmaakt in reactie op infecties. Het medicijn werd getest op 104 patiënten, waarvan er 60 AIN457 ontvingen en 40 anderen het placebo. Van vervelende neveneffecten was in geen van beide spraken.