Opletten met koorts die het gevolg is van oververhitting

Opletten met koorts die het gevolg is van oververhitting

Zoek medische hulp wanneer de oorzaak van de verhoging van de lichaamstemperatuur niet meteen duidelijk is

De meeste vormen van koorts verdwijnen vanzelf, het is gewoon een kwestie van en paar dagen op de tanden te bijten. Wel zijn er een aantal zaken waar rekening mee dient te worden gehouden. Zo is er bijvoorbeeld het gevaar op uitdroging vanwege de hoge lichaamstemperatuur. Iemand met koorts moet er daarom voor zorgen dat hij of zij genoeg drinkt.

Pogingen om de huid kunstmatig te doen afkoelen, zijn eigenlijk bij voorbaat tot mislukken gedoemd. De patiënt zal een oncomfortabel gevoel krijgen en mogelijk zelfs gaan rillen. Eigenlijk zal de lichaamstemperatuur nog gaan stijgen, terwijl het de bedoeling is dat die zou dalen. Dat is alleszins het geval wanneer de verhoging van de lichaamstemperatuur het gevolg is van een infectie, wat in de meeste gevallen van koorts het geval is.

De verdere behandeling van de verhoging van de lichaamstemperatuur hangt af van het soort koorts. Een gewone verkoudheid kan meestal behandeld worden met
over-the-counter medicatie, zeg maar geneesmiddelen die gewoon zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Wie niet al te ziek is, kan zelfs volledig afzien van het gebruik van medicatie.

De zaak ligt echter anders wanneer de verhoging van de lichaamstemperatuur het gevolg is van warm weer of van oververhitting van het lichaam. In zo'n geval heeft het geen zin om geneesmiddelen in te nemen, de persoon in kwestie moet namelijk zo snel mogelijk afgekoeld worden. Dat kan gebeuren met water of met ijs, zaak is in ieder geval dat de lichaamstemperatuur opnieuw naar omlaag gaat.

In de ergste gevallen van overhitting van de lichaamstemperatuur kan de persoon in kwestie verward worden of zelfs bewusteloos vallen. In dat geval zal het duidelijk zijn dat er meer aan de hand is en dat er medische hulp dient te worden gezocht. Laat een ziekenwagen komen of breng de man of vrouw in kwestie zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

In afwachting dat de ziekenwagen komt, is het aanbevolen om de patiënt te verwijderen van de plaats waar de hitte heeft toegeslagen. Kleed hem of haar gedeeltelijk uit, zodat de huid de kans krijgt om af te koelen. Koel het lichaam af met een spons of met een ander hulpmiddel. Een stortbad met ijskoud water lijkt in dit geval minder aangewezen.

Syndicatie