Koorts: Aspirine kan syndroom van Reye veroorzaken bij kinderen

Koorts: Aspirine kan syndroom van Reye veroorzaken bij kinderen

Er zijn betere middelen voor de bestrijding van koorts

Koorts is in die zin vervelend dat de aandoening meestal gepaard gaat met een forse verhoging van de lichaamstemperatuur. In de meeste gevallen hoeft u zich daar geen zorgen over maken, die verhoging van de lichaamstemperatuur zal na verloop van enkele dagen waarschijnlijk vanzelf verdwijnen.

In geval van verhoging van de lichaamstemperatuur als gevolg van een verkoudheid of een griepje, zal de koortsaanval waarschijnlijk na een paar dagen automatisch verdwenen zijn. Het is zelfs niet nodig om de dokter te waarschuwen in geval van verhoogde lichaamstemperatuur, het volstaat om enkele dagen thuis te blijven en te wachten tot de koorts is verdwenen. Dit geldt echter alleen voor gezonde mensen, die geen last hebben van medische problemen. Gaat de verhoging van de lichaamstemperatuur gepaard met andere symptomen, dan is het wel raadzaam om waakzaam te blijven. Dat geldt ook voor personen met een zwakke gezondheid die last krijgen van koorts. In die context is het wel noodzakelijk om een dokter te raadplegen.

Wel is het opletten voor dehydratatie in geval van verhoging van de lichaamstemperatuur. Daarom is het noodzakelijk dat er bij een koortsaanval voldoende wordt gedronken. Hou ook het urine-debiet in de gaten, het is belangrijk dat uw hoeveelheid urine niet noemenswaardig wijzigt. Gebeurt dat toch, dan raadpleegt u beter een dokter.

Wie medicatie wil nemen in geval van een verhoging van de lichaamstemperatuur, kijkt beter goed uit zijn doppen. Veel mensen denken dan automatisch aan aspirine, maar dat is niet de meest logische keuzen. Aspirine kan namelijk het syndroom van Reye veroorzaken bij kinderen, een serieuze aandoening die onder andere de hersenen en de lever kan beschadigen. Er zijn betere middelen voor de bestrijding van koorts, waarbij we onder andere denken aan ibuprofen en aan paracetamol, twee geneesmiddelen die koorts en pijn helpen bestrijden.

Afwisselende dosissen van ibuprofen en paracetamol kunnen eveneens het gewenste effect opleveren. Soms is de combinatie van beide geneesmiddelen zelfs noodzakelijk om de koorts te opleveren. Om nog even terug te komen op aspirine: ook voor volwassenen is dit niet de eerste keuze bij de behandeling van koorts. In hoge dosissen kan aspirine nadelige effecten hebben.

Syndicatie