Oorzaken van koorts kunnen zeer uiteenlopend zijn

Oorzaken van koorts kunnen zeer uiteenlopend zijn

Opletten met koorts die begint na een buitenlandse reis

Wat of wie veroorzaakt koorts? De oorzaken van koorts kunnen zeer uiteenlopend zijn, evenals de duur van de aandoening. Meestal gaat een ‘gewone' koorts, die niet gepaard gaat met andere symptomen, na enkele dagen vanzelf over. Veel zorgen hoeft u zich daar niet over te maken. Koorts gaat meestal gepaard met vermoeidheid, gebrek aan energie en een gebrek aan eetlust. Hoge koorts gaat meestal gepaard met een ongemakkelijk gevoel, maar zal zelden serieuze problemen met zich meebrengen.

Het is bovendien ook opletten om niet te snel de diagnose ‘koorts' te stellen. Wanneer de lichaamstemperatuur wordt genomen via een thermometer in de mond, kan er een valse indruk ontstaan. Roken of het drinken van een warme drank zal de lichaamstemperatuur kunstmatig verhogen, na het eten of drinken van koude voeding of drank zal de lichaamstemperatuur kunstmatig laag zijn. Het is belangrijk dat de lichaamstemperatuur op de juiste manier wordt genomen om de diagnose ‘koorts' te stellen.

De oorzaken van koorts of een verhoogde lichaamstemperatuur kunnen bijvoorbeeld virale infecties, zoals verkoudheid of koorts, of bacteriële infecties, zoals longontsteking bijvoorbeeld, zijn. Er zijn ook minder onschuldige vormen van koorts. Zo is het opletten met koorts die begint na een buitenlandse reis. Wanneer u na een verblijf in een vreemd land last hebt van verhoogde lichaamstemperatuur of koorts, is het zaak om zo snel mogelijk een dokter te contacteren. Koorts kan in dit geval namelijk het symptoom zijn van een ziekte die heel wat minder onschuldig is.

Koorts en ademhalingsproblemen zijn vaak moeilijk te evalueren tijdens het griepseizoen. Een lichaamstemperatuur van 39° of zelfs iets meer is niet ongewoon wanneer iemand griep heeft. Die hoge lichaamstemperatuur kan zelfs enkele dagen blijven aanslepen. Meestal zal een koortsaanval na enkele dagen vanzelf overgaan, zonder dat er medisch ingrijpen noodzakelijk is. Ook geneesmiddelen zijn geen absolute must.

Er zijn natuurlijk ook de koortsaanvallen die regelmatig terugkeren, bijvoorbeeld drie keer of meer binnen zes maanden. Deze koortsaanvallen duren over het algemeen minstens zeven dagen. Elke nieuwe virale inflatie kan een verhoging van de lichaamstemperatuur of koorts veroorzaken. Wanneer koortsaanvallen regelmatig terugkeren, kan dit wijzen op een andere, meer serieuze aandoening. Neem tijdig contact op met de dokter wanneer u regelmatig last hebt van een verhoging van de lichaamstemperatuur.

Syndicatie