Hoe kan ik griep of verkoudheid voorkomen?

Hoe kan ik griep of verkoudheid voorkomen?

Niet alleen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) vormt een bedreiging in het winterseizoen, ook een gewone griep of een simpele verkoudheid liggen op de loer

De kranten stonden in de afgelopen maanden vol van berichten over Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), in die mate zelfs dat heel wat mensen de buik vol hebben van het nieuws over deze nieuwe vorm van influenza. Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is inderdaad rondom ons aanwezig, maar de met zoveel bombarie aangekondigde pandemie is alsnog uitgebleven.

Niet alleen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) vormt echter een bedreiging in het winterseizoen, ook een gewone griep of een simpele verkoudheid liggen op de loer en kunnen ons een tijdje flink ziek houden. Hoe kan ik griep of verkoudheid voorkomen?, is een vraag die vaak aan dokters wordt gesteld.

Het meest voor de hand liggend advies werd ook al gegeven bij het uitbreken van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). We kunnen een gewone griep of een simpele verkoudheid voorkomen door de persoonlijke hygiëne te optimaliseren. Belangrijk is om op de eerste plaats regelmatig de handen te wassen, meermaals per dag zelfs. Snel de wassen met koud water is echter onvoldoende. Wie de ziektekiemen echt wil weren, moet de handen wassen met warm water en zeep. De operatie moet minstens 20 seconden in beslag nemen om succesvol te zijn. In dat geval zijn de ziektekiemen van de huid verwijderd.

Ter aanvulling van het wassen van de handen kan u ook voor een gewone griep of een simpele verkoudheid een anticiperende injectie nemen. Die zal u beschermen tegen seizoensgebonden influenza, maar ook alleszins deel tegen verkoudheid. Seizoensgebonden griep duikt meestal op in de periode tussen de tweede helft van december en de eerste helft van maart. Daarmee lijkt het aangewezen om in oktober of november een injectie tegen griep aan te vragen. Binnen twee weken na toediening van de injectie heeft uw lichaam voldoende antilichamen om griep (en ook verkoudheid) op afstand te houden.

Aan vaccins voor de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) wordt nog steeds gewerkt. De vaccins die bescherming bieden tegen de gewone griepvormen bieden slechts gedeeltelijke bescherming tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Met de komst van laatstgenoemde (nieuwe) vorm van influenza, is het zaak om dubbel zo waakzaam zijn. Wie zich grieperig voelt – en tevens een aantal symptomen van griep vertoont – kan beter medische assistentie zoeken. De dokter zal vrij snel uitmaken of er sprake is van een gewoon griepje dan wel van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

Is het nuttig en nodig om medicijnen te nemen ter bestrijding van een gewone griep of een simpele verkoudheid? Het antwoord op deze vraag is genuanceerd. Wie sneller wil genezen, mag zich inderdaad geneesmiddelen laten voorschrijven. Hetzelfde geldt wanneer de symptomen van de griep of de verkoudheid relatief zwaar zijn. In geval van relatief milde symptomen zouden we adviseren om de ziekte gewoon uit te ‘zieken’.

Syndicatie