Wat zijn de kenmerken van een verkoudheid?

Wat zijn de kenmerken van een verkoudheid? 

Kinderen met een verkoudheid hebben sneller last van koorts

De komst van de herfst gaat steevast gepaard met een forse stijging van het aantal verkoudheden. Buiten waait een gure wind, het regent regelmatig pijpenstelen en in de verte is al de eerste vrieskou op komst. Toch hebben de herfst en de winter niet het exclusieve recht op verkoudheden. Deze kwaal duikt eveneens in de lente of in de herfst op, zij het in een duidelijk lagere frequentie.

De klassieke symptomen van een verkoudheid zijn een zere keel, die na een dag of twee meestal overgaat. Daarna is de neus aan de beurt, die zowel kan gaan lopen als verstopt raken. Meestal gaat een verkoudheid na een paar dagen ook gepaard met hoesten. Koorts is in het geval verkoudheid geen certitude, volwassenen raken er meestal vanaf zonder een koortsaanval. Bij kinderen met verkoudheid is koorts echter wel vaak van de partij. Van hoge koorts, zoals bijvoorbeeld in het geval van een longontsteking, is echter geen sprake.

De oorzaken van een verkoudheid is een virus, of liever een breed spectrum van virussen. Er zijn namelijk verschillende honderden virussen die de symptomen kunnen veroorzaken die met een verkoudheid gepaard gaan.

Gelukkig is een verkoudheid meestal beperkt in tijd. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen al na ongeveer een week. Wie zijn verkoudheid echter niet goed verzorgt, kan er langer mee rondlopen. Echt doodziek zal iemand met een verkoudheid nooit zijn, maar het is wel een vervelende kwaal om mee rond te lopen. Bovendien moet u er steeds rekening mee houden dat u gedurende de eerste drie dagen uw verkoudheid aan anderen kunt overdragen. Verkoudheden zijn namelijk besmettelijk. Dat betekent dat u tijdens de eerste dagen van de ziekte beter thuis blijft, kwestie van uw omgeving niet eveneens met een verkoudheid op te zadelen.

Een verkoudheid is niets om u ongerust over te maken, tenzij ze maar niet wil verdwijnen. Waakzaamheid is geboden wanneer de verkoudheid na een week nog niet is verdwenen. In dat geval bestaat de kans dat u een bacteriële infectie hebt opgelopen, zodat medisch ingrijpen noodzakelijk is. De kans is groot dat de dokter uw bacteriële infectie zal bestrijden door het voorschrijven van antibiotica.

In sommige gevallen is verwarring mogelijk tussen verkoudheid en hooikoorts, een allergische reactie op pollen die in de lucht hangen. Hoe kan u het onderscheid tussen verkoudheid en hooikoorts (h)erkennen? Een verkoudheid neemt een blitzstart, bereikt een piek en verzwakt daarna. Na een weekje bent u genezen, zoals hierboven te lezen stond.

Bij een allergie of hooikoorts zijn de symptomen grotendeels dezelfde als bij een verkoudheid, alleen verdwijnen ze niet na verloop van tijd. U blijft dus rondlopen met symptomen die aan een verkoudheid doen denken, zodat medisch ingrijpen noodzakelijk is. De dokter zal u in dat geval een anti-allergicum voorschrijven. Om met een positieve boodschap af te sluiten: lig niet wakker van een verkoudheid, maar volg wel de evolutie van uw ziekte op de voet.

Syndicatie