Aspirine is niet de eerste keuze bij de behandeling van koorts

Aspirine is niet de eerste keuze bij de behandeling van koorts

Soms is een combinatie van geneesmiddelen om koorts af te stoppen

Koorts is een aandoening waar iedereen mee wordt geconfronteerd, meestal zelfs meerdere keren per jaar. Een kleine koortsaanval is voor de meeste mensen geen aanleiding om naar dokter te stappen. De huisapotheek kan al helpen om de koortsaanval te stoppen of toch alleszins af te remmen. Het meten van de koorts gebeurt uiteraard met een thermometer en wanneer die niet te hoog oploopt kan een nachtje slapen al soelaas brengen.

Is het toch noodzakelijk om medicijnen te nemen, dan denken we op de eerste plaats aan ontstekkingsremmers. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld Ibuprofen, dat in de meeste huisapotheken aan te treffen is dat onder verschillende merknamen wordt verkocht. Er zijn ook ‘copy cats’ (generieke medicijnen) van Ibuprofen verkrijgbaar, die duidelijk goedkoper zijn dan het origineel.

Tylanol heeft als werkzame stof het welbekende paracetamol en is evenals Ibuprofen een pijn- en koortsbestrijder. Het afwisselen van beide medicijnen kan het effect nog versterken, terwijl zo ook een eventuele overdosis wordt voorkomen.

Paracetamol (in het Engels acetaminophen) is de meest verbreide pijnstiller en koortsverlager.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt geloofd, is aspirine niet de eerste koortsbestrijder. Aspirine kan giftig zijn bij te dosissen bij volwassenen, bij kinderen kan het aspirientje het Reye syndroom veroorzaken.

In het geval van Ibuprofen moet rekening worden gehouden met mogelijke neveneffecten. Deze kunnen gaan van misselijkheid over diarree, constipatie, maagpijn enzovoort. Misselijkheid kan als neveneffect voorkomen worden door het medicijn bij het eten in te nemen.  Ibuprofen wordt best gemeden door mensen met een maagzweer, met een nierziekte, door zwangere vrouwen en door iedereen wie allergisch is voor aspirine.

Bekende merknamen van Ibuprofen zijn Advil, Motrin, Nuprin enzovoort. Wie één van deze medicijnen neemt als koortsbestrijder, dreigt het dringend advies om eerst de bijsluiter te lezen. Neveneffecten van paracetamol zijn relatief zeldzaam, maar toch reageren sommige mensen allergisch op het geneesmiddel. Grote dosissen kunnen leiden tot leverproblemen. Wie lijdt aan een leverziekte of wie veel alcohol drinkt, vermijdt dit medicijn beter. De meest voorkomende merknamen van paracetamol zijn
(onder andere) Aspirin Free Anacin, Feverall, Genapap, Panadol, Tempra en Tylenol.

Koorts kan overigens ook met uitdroging te maken hebben, drink daarom voldoende water wanneer u koorts hebt. Het afkoelen van de huid helpt misschien niet om de koorts te bestrijden, maar het geeft wel een comfortabel gevoel. Koorts als gevolg van (te) warm weer wordt niet met de klassieke koortsbestrijders aangepakt. Onmiddelijke afkoeling is noodzakelijk. Raakt iemand verward of bewusteloos als gevolg van koorts bij zeer warm weer, dan moet de dokter optreden. Breng de persoon in kwestie naar een zo koel mogelijke plaats en verwijder zijn of haar kleding. Koel het lichaam met een natte spons af.

Syndicatie