Kaalheid bij mannen kan worden veroorzaakt door proteïne in de hoofdhuid

Kaalheid bij mannen kan worden veroorzaakt door proteïne in de hoofdhuid

Nieuwe geneesmiddelen kunnen als bijwerking haaruitval bij mannen voorkomen

Het probleem is welbekend: veel mannen hebben met haaruitval te maken, een evolutie die vaak al op relatief jonge leeftijd begint. Opvallend is inderdaad dat het hoofdzakelijk een mannelijk fenomeen betreft, haaruitval bij vrouwen is een veel zeldzamer fenomeen.

Volgens medisch onderzoek heeft ongeveer 80% van de mannen last van een of andere vorm van kaalheid alvorens ze de leeftijd van 70 haar hebben bereikt. Tot dusver zijn er nog geen wondermiddelen op de markt die de mannelijke helft van de bevolking voor haaruitval kunnen behoeden. Er zijn een paar geneesmiddelen beschikbaar die haarverlies kunnen beperken, maar daarmee is het probleem in de meeste gevallen niet opgelost. 

Medicijnen als Rogaine van Johnson & Johnson en Procepia van Merck zijn de meest bekende medicijnen die worden voorgeschreven om haaruitval te voorkomen/vertragen. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een beperkte terugkeer van het haar op de kale plaatsen, meestal sterven de dromen om opnieuw een weelderige haardos te verkrijgen na verloop van tijd een stille dood.

Kaalheid bij mannen kan worden veroorzaakt door een proteïne in de hoofdhuid, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat door enkele farmaceutische bedrijven wordt verricht. Die bedrijven zijn echter niet op zoek naar een middel tegen kaalheid, bij het onderzoek naar de neveneffecten van geneesmiddelen gericht op andere aandoeningen werd ontdekt dat deze haaruitval in sommige gevallen kunnen helpen voorkomen.

Nieuwe geneesmiddelen kunnen als bijwerking dus haaruitval bij mannen helpen voorkomen, waarbij meer bepaald het proteïne D2 of PGD2 wordt geviseerd. Dit proteïne komt in grote hoeveelheden voor op kale plekken, zo stond te lezen in Science Translational Medicine. Op basis van de gedane ontdekking wordt nu gezocht of er een geneesmiddel kan worden ontwikkeld dat de werking van dit proteïne afremt of vertraagt.