Helpen natuurlijke (genees)middelen of producten tegen een verkoudheid?

Helpen natuurlijke (genees)middelen of producten tegen een verkoudheid?

Effect vitamine C lijkt eerder beperkt bij een verkoudheid

Is het de moeite waard om verkoudheid met geneesmiddelen te bestrijden? De medische wetenschap geeft geen eensluidend antwoord op deze vraag. Sommige dokters zijn van mening dat een gewone verkoudheid bij wijze van spreken vanzelf geneest en dat medisch ingrijpen vaak niet nodig is. Dat ligt natuurlijk anders in het geval van een ernstige verkoudheid, in dat geval kan het toch raadzaam zijn om een dokter te raadplegen.

Voor jonge kinderen geldt extra waakzaamheid, in veel gevallen is het beter om deze geen medicijnen tegen een verkoudheid te geven. Voor alle veiligheid kan toch maar beter een dokter worden geraadpleegd, want kinderen zijn over het algemeen kwetsbaarder dan volwassenen.

Bij ‘gewone' gevallen van verkoudheid helpen meestal de huis-en-tuin medicijnen die iedereen kent. Deze zijn in de meeste gevallen zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar. Het is echter toch zaak om voorzichtig te blijven en dergelijke medicijnen niet gedurende een te lange periode in te nemen. Met name het gewoon aspirientje zou niet voor iedereen even gezond zijn. Eenvoudige dingen kunnen vaak verlichting brengen. Het probleem van een zere keel kan bijvoorbeeld worden opgevangen door het gorgelen met zout water.

Steeds meer mensen bestrijden een verkoudheid met natuurgeneesmiddelen. Over het nut van deze ‘alternatieve' medicijnen is echter niet iedereen het eens. Sommige neussprays op basis van planten zouden weliswaar onschadelijk zijn, maar de problemen van een verkoudheid niet helpen oplossen. Er mag dus in ieder geval niet te veel van worden verwacht. Vaak zal het psychologisch effect een rol spelen in het verhaal: wie er in gelooft, zal zich vaak al meteen stuk beter voelen.

Recente studies wijzen uit echinacea purpurea of rode zonnehoed niet effectief is in het voorkomen van een verkoudheid, zoals in sommige milieus wordt verkondigd. Toch blijkt uit één studie dat 120 mensen met een verkoudheid die 20 druppels echinacea per dag namen gedurende 10 dagen sneller genazen van een verkoudheid dan proefpersonen die dit niet deden. Mogelijk heeft die rode zonnehoed dus toch een positief effect, hoewel hieromtrent geen garanties gegeven kunnen worden.

Wat vitamine C betreft: een recent onderzoek dat teruggaat op een periode van 65 jaar wijst op een beperkt positief effect. De medische wetenschap vond geen bewijs dat vitamine C verkoudheden helpt voorkomen. Wel zou vitamine C een snellere genezing van een verkoudheid in de hand werken. Vooral in grotere dosissen - wetenschappers spreken van een megadosis - zou vitamine C de duur van een verkoudheid verkorten.

Syndicatie