Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Over het algemeen zijn symptomen van verkoudheid minder erg dan die van griep

Er bestaan heel wat misverstanden betreffende het onderscheid tussen verkoudheid en griep. Heel wat mensen denken dat ze een verkoudheid hebben terwijl ze aan griep lijden. Het omgekeerde komt zelfs nog vaker voor. Hoewel beide aandoeningen te maken hebben met het ademhalingssysteem, zijn er toch duidelijk verschillen vast te stellen tussen verkoudheid en griep.

Op de eerste plaats worden verkoudheid en griep door verschillende virussen veroorzaakt. De symptomen van beide aandoeningen zijn echter vaak dezelfde, zodat het inderdaad vaak moeilijk is om verkoudheid en griep van elkaar te onderscheiden. Over het algemeen zijn symptomen van verkoudheid minder erg dan die van griep. Maar dat is niet het enige onderscheid.

Er zijn een aantal symptomen die bij verkoudheid én griep opduiken. Dat zijn onder andere de volgende:

Een zere keel
Een lopende neus
Verstopte neus
Hoesten
Milde vorm van koorts

Een belangrijk onderscheid tussen verkoudheid en griep is dat een aantal symptomen alleen bij de griep opduiken. Dat geldt onder andere voor:

Hogere koorts
Rillingen
Hoofdpijn
Vermoeidheid

Belangrijk om te weten is dat ongeveer 250 verschillende virussen een gewone verkoudheid kunnen veroorzaken. Daar ligt meteen ook de reden waarom er nog geen algemeen vaccin tegen een verkoudheid is ontwikkeld. Het is namelijk onmogelijk om een vaccin te ontwikkelen dat tegen die 250 verschillende virussen die verkoudheid veroorzaken werkzaam is.

Bovendien is het de vraag of er wel prioriteit is om een vaccin tegen verkoudheid te ontwikkelen. Het betreft namelijk een kleinere onsteking van de keel, neus en sinussen. Over het algemeen komt en gaat een verkoudheid zonder ernstige nevenverschijnselen. Iemand die een verkoudheid heeft opgestoken is een paar dagen ziekjes en dan is het meestal over.

Uiteindelijk bestaat er dus geen doeltreffende behandeling voor een verkoudheid. Die zal meestal vanzelf overgaan. Wel kunnen medicijnen worden genomen om een aantal symptomen van de verkoudheid te helpen bestrijden. In geval van verkoudheid is het ook belangrijk om voldoende te blijven drinken. Het lichaam verliest namelijk vocht en dreigt zodoende uit te drogen. Veel mensen met een verkoudheid vergeten dat ze regelmatig moeten drinken.

Syndicatie