Moet ik bij een verkoudheid antibiotica laten voorschrijven?

Moet ik bij een verkoudheid antibiotica laten voorschrijven?

Antibiotica doden bacteriën, een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus

De beste manier om een verkoudheid te voorkomen is om er voor te zorgen dat het immuniteitssysteem goed uitgebouwd is. Dat kan door op de eerste plaats voor een goede voeding te zorgen. In aanmerking komt bijvoorbeeld spinazie, dat zowel vitamine A als C bevat. Er is echter wel meer gezonde voeding die kan helpen om een verkoudheid te voorkomen.

We hebben allemaal van onze ouders geleerd dat vitamine C uit citrusvruchten een verkoudheid kan helpen voorkomen. Over het apart innemen van vitamine C zijn de meningen dan weer verdeeld. Sommige wetenschappers geloven er wel in, anderen geloven er niet in. Mogelijk kunnen vitamine C supplementen er wel toe bijdragen dat een verkoudheid sneller geneest. Sommige studies zouden een indicatie geven dat grote dosissen vitamine C wel een positief effect hebben, op voorwaarde dat deze op de eerste dag van de verkoudheid ingenomen worden.

Omega 3-vetzuren kunnen eveneens het afweersysteem versterken en zo verkoudheden helpen voorkomen. Deze vetzuren helpen ontstekingen voorkomen. Yoghourt met een laag vetgehalte helpt eveneens het afweersysteem stimuleren. Hetzelfde geldt voor regelmatige lichaamsbeweging, in welke vorm dan ook. Mensen die veel bewegen kunnen weliswaar een verkoudheid krijgen, maar zullen minder erge symptomen vertonen. Bovendien zullen ze sneller genezen van een verkoudheid dan iemand wie weinig beweegt.

Het voorschrijven van antibiotica bij een verkoudheid heeft weinig zin. Antibiotica doden bacteriën, een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Aangezien antibiotica geen virussen doden, zijn ze dus niet bruikbaar bij het bestrijden van een een verkoudheid. Anderzijds kan een verkoudheid uitmonden in een sinusinfectie. Wanneer de sinussen geblokkeerd raken en niet voldoende gezuiverd worden, nemen de kansen op een ontsteking en/of een bacteriële infectie toe. Een oorontsteking kan bijvoorbeeld eveneens het gevolg zijn van een verkoudheid. Sinus- en oorinfecties zullen weliswaar vanzelf genezen, maar antibiotica kunnen dit proces versnellen.

Meestal is het echter niet nodig om antibiotica te laten voorschrijven bij een verkoudheid. Veel mensen doen zodoende beroep op de diensten van een dokter hoewel daar eigenlijk geen aanleiding voor is. Bij bacteriële infecties mag wel een beroep op antibiotica worden gedaan.

Syndicatie