Wat is de beste behandeling voor een gewone verkoudheid?

Wat is de beste behandeling voor een gewone verkoudheid?

Allergie en verkoudheid kunnen soms sterk op elkaar lijken

De meeste mensen hebben moeite om het onderscheid te maken tussen verkoudheid en griep. Beide aandoeningen worden door verschillende virussen veroorzaakt, waarbij de symptomen van een verkoudheid minder erg zijn dan die van de griep. Bovendien zullen beide aandoeningen meestal vanzelf verdwijnen, hoewel de patiënt geneesmiddelen mag nemen om de symptomen van verkoudheid en griep te bestrijden.

Kan een allergie voor een verkoudheid aanzien worden? Dat is inderdaad het geval, wie buiten de symptomen van een verkoudheid ook nog niets maar geen hoofdpijn of koorts heeft, kan in plaats van verkouden allergisch voor iets zijn. Een allergie is alleszins een bezoek aan de dokter waard, die kan uitmaken voor wat iemand allergisch is. Andere symptomen die in de richting van een allergie in plaats van een verkoudheid wijzen, zijn rode ontstoken ogen en het feit dat de ziekteverschijnselen langer dan twee weken aanslepen.

Nochtans is het onderscheid tussen verkoudheid en allergie niet altijd even makkelijk te maken. Sommige mensen met allergieën en/of asthma lopen vaker dan anderen een verkoudheid op. Dat heeft te maken met dat ze al ontstoken en geïrriteerde longen hebben, waardoor ze minder makkelijk weerstand bieden aan virussen die een verkoudheid veroorzaken.

Vaak wordt aan de dokter de vraag gesteld wat de beste behandeling voor een verkoudheid is. Die zal moeten antwoorden dat er eigenlijk geen behandeling bestaat, in geval van een verkoudheid volstaat het om te wachten tot ze over is. Belangrijk is om veel te drinken, kwestie van dehydratie te voorkomen. Wel moet vermeden worden om koffie, thee, cola en andere dranken die cafeïne bevatten te vermijden. Wat eten betreft: iemand met een verkoudheid doet er goed aan om te eten waar hij of zij zin in heeft. Wie niet echt hongerig, beperkt zijn eetgedrag best tot eenvoudige dingen.

Over het algemeen gaan warme dranken goed smaken bij mensen die een verkoudheid hebben opgestoken. Bovendien gaat warme drank helpen om de neusgaten weer te openen. Kippensoep is een aanrader in geval van een verkoudheid, hoewel ook met andere soepen niets mis is. Een warme grog voor het slapengaan kan eveneens deugd doen, maar vermijd toch om te veel soorten alcohol te mengen wanneer je verkouden bent. De symptomen van een verkoudheid kunnen anderzijds ook worden bestreden met geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn.

Syndicatie