Hoe bestrijd ik het best een verkoudheid?

Hoe bestrijd ik het best een verkoudheid?

Geneesmiddelen zonder voorschrift volstaan meestal

Voor alle duidelijkheid: er bestaat geen algemene remedie tegen een verkoudheid. Het belangrijkste wat iemand kan doen die verkouden is, is zo veel mogelijk te drinken. Zo wordt niet alleen uitdroging van het lichaam voorkomen, maar wordt eveneens voorkomen dat andere infecties een kans krijgen. Warme dranken zijn okay, op voorwaarde dat ze geen cafeïne bevatten.

Over-the-counter geneesmiddelen kunnen helpen in de strijd tegen hoofdpijn en koorts, mits enige voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. De meeste dokters zijn er echter geen voorstander van om een relatief laag koortsniveau te bestrijden, behalve in het geval van heel oude of heel jonge mensen. Ook voor mensen met bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten kunnen gebaat zijn met de klassieke geneesmiddelen die zonder voorschrift bij de apotheker verkrijgbaar zijn.

Een relatief laag koortsniveau kan vreemd genoeg een positief effect hebben, want het helpt het lichaam om te strijden tegen de groei van virussen en bacteriën. De reden ligt eigenlijk voor de hand, een laag koortsniveau zet het afweersysteem in werking en voorkomt dat ernstigere aandoeningen een kans krijgen. Koorts is dus niet altijd even slecht, integendeel zelfs.

Met het gebruik van sommige koortsbestrijders moet toch uitgekeken worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor aspirine, dat bij jongeren en kinderen de risico's op het Reye's syndroom zouden kunnen doen toenemen. Neussprays kunnen helpen om de neus open te houden en zo de ademhaling te verlichten. Deze sprays kunnen naar believen worden gebruikt, neveneffecten zijn er eigenlijk niet. Met andere middelen om de ademhaling moet vaak opgelet worden, algemeen geldt dat ze beter niet te lang worden gebruikt.

Over hoestsiropen en -middelen zijn de meningen verdeeld. Algemeen wordt aangenomen dat die zeker niet schadelijk zijn (tenminste bij beperkt gebruik) maar dat hun genezingskracht zeker niet moet overschat worden. Voor beperkt hoesten kan het drinken van water en fruitsap volstaat. Meestal wordt aangeraden om geen hoestbestrijders te geven aan kinderen onder 4 jaar. Bij jonge kinderen is het in ieder geval aanbevolen om steeds een dokter te raadplegen in geval van een verkouhdheid en zeker in geval van een griep.

 

Syndicatie