Voldoende slaap kan verkoudheid of griep helpen voorkomen

Voldoende slaap kan verkoudheid of griep helpen voorkomen

Wie weinig slaapt, loopt meer risico op een verkoudheid of een griepje

We bevinden ons in de winterperiode en die gaat traditioneel gepaard met een aantal kwaaltjes of kwalen. Een verkoudheid is snel opgestoken, maar de meeste mensen raken de winter niet door zonder één of ander griepje te hebben opgestoken. Op zich is zo’n griep niet zo erg, maar vooral oudere mensen zijn niettemin toch kwetsbaar voor een winterprikje. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

Een besmetting is sneller dan verwacht doorgegeven. Een handdruk met iemand die besmet is, kan volstaan om een verkoudheid of het griepvirus door te geven. David Agus, professor geneeskunde aan de University of Southern California en  auteur van The End of Illness, waarschuwt dat voorzichtig moet worden omgesprongen met dit soort op het eerste gezicht ongevaarlijke kwaaltjes. Op langere termijn kunnen die echter zwaardere aandoeningen veroorzaken als hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Voorzichtigheid is daarom geboden, er zijn verschillende manieren waarop een een verkoudheid of een griepaanval kan worden voorkomen.

Voldoende slaap kan verkoudheid of griep helpen voorkomen, zo blijkt uit een recente studie uitgevoerd aan de University of California. That's. Slapen helpt namelijk de niveaus van B en T cellen op peil te houden en dat is belangrijk om de werking van het afweersysteem te bevorderen bij mensen die een anti-griep spuit kregen.

Wie weinig slaapt, loopt meer risico op een verkoudheid of een griepje, waarbij de nachtrust bij voorkeur wordt genoten in een kamer die voldoende vochtig is. Natte lucht helpt in de strijd tegen onstekingen in de sinussen die deeltjes van griepvirussen in de lucht doden.

Syndicatie