Hoe gebeurt de behandeling van een hernia? Opereren of niet opereren?

Hoe gebeurt de behandeling van een hernia? Opereren of niet opereren?

In driekwart van de gevallen is chirurgisch ingrijpen niet noodzakelijk

Een wijd verbreid misverstand is dat een hernia vanzelf verdwijnt, naarmate de patiënt zich maar gedeisd houdt en veel rust. Dat is niet waar, om de eenvoudige reden dat een hernia in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door een knobbeltje of uitstulping aan een tussenwervelschijf. Door te rusten zal dat knobbeltje niet verdwijnen.

Eigenlijk staat de medische wetenschap in geval van een hernia telkens voor een dilemma: ingrijpen of niet. Belangrijk om te weten is dat de meeste vormen van hernia na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen. Dat is echter niet altijd het geval en een te lang uitgestelde ingreep kan negatieve effecten hebben. Daarom is het zaak om tijdig de juiste beslissing te nemen.

De vraag is dan ook met welke wachttijd rekening moet worden gehouden. Het heeft weinig zin om al meteen na het vaststellen te opereren, beter kan even gewacht worden. Meestal wordt een periode van enkele weken gehanteerd, afhankelijk van dokter tot dokter. Anderzijds zullen de meeste dokters na een paar maanden alsnog besluiten om tot operatie over te gaan. Ook hier is de periode afhankelijk van dokter tot dokter. Daarom is het belangrijk om de juiste dokter te vinden, liefst iemand die verstand heeft van het genezen van hernia's.

Syndicatie