Behandeling van navelstreng hernia is meestal relatief eenvoudig

Behandeling van navelstreng hernia is meestal relatief eenvoudig

Navelstreng hernia kan bij babies vanzelf genezen alvorens ze vier jaar oud worden

Navelstreng hernia kan bij babies vanzelf genezen alvorens ze vier jaar oud worden, waardoor chirurgisch ingrijpen niet noodzakelijk is. In alle gevallen gebeurt de behandeling op de traditionele manier door een operatie. Daar hoeft de patiënt(e), of liever zijn of haar ouders, zich weinig zorgen over te maken. Dergelijke operaties worden, evenals andere operaties heel vaak uitgevoerd en zijn in feite niet meer dan routine geworden.

Over deze vorm van hernia is nog niet alles geweten, ze komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij dieren. Met name (grote) honden kunnen er hinder van ondervinden, maar ook kalfjes en andere dieren. Bij dieren zou navelstreng hernia erfelijk kunnen zijn. Overigens is het mogelijk om te leven met navelstreng hernia, de aandoening kan onder controle worden gehouden.

Toch is het beter om bij babies in te grijpen, want de aandoening kan aanleiding geven tot ergere kwalen. Het belangrijkste risico is dat een ingesloten orgaan bij wijze van spreken wordt gewurgd, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. Het gevolg daarvan kunnen infecties en/of de dood van weefsel zijn. Daarom is het zaak om een navelstreng hernia toch goed in de gaten te houden, controle van de dokter is een noodzakelijke voorwaarde.

Syndicatie