Hernia-operatie kan op verschillende manieren gebeuren

Hernia-operatie kan op verschillende manieren gebeuren

Aard van de ingreep verschilt naargelang van de soort hernia

Wanneer een hernia niet vanzelf geneest, zal de dokter op een bepaald moment tot operationeel ingrijpen besluiten. Een hernia-operatie kan op verschillende manieren gebeuren, de aard van de ingreep verschilt naargelang van de soort hernia. Uiteindelijk is het aan de behandelende geneesheer om te beslissen welke vorm van ingreep het meeste kans op succes biedt.

Van een hernia-operatie hoeft eigenlijk niemand wakker te liggen. Het is een ingreep die zeer vaak wordt uitgevoerd en waar de meeste chirurgen dus voldoende ervaring mee hebben. Er zijn natuurlijk risico's aan verbonden, dat is bij elke operatie het geval, maar in het geval van een hernia-ingreep zijn die relatief gering. De patiënt hoeft zich met andere woorden weinig of geen zorgen te maken. Hooguit kan er tijdelijk wat hinder optreden als gevolg van de last veroorzaakt door de geknelde zenuw. Ook een infectie of een wonde die niet onmiddellijk geneest, behoort tot de mogelijkheden.

Steeds vaker wordt in plaats van de gewone hernia-operatie gekozen voor een ingreep op kleinere schaal, waarbij de keuze opnieuw afhankelijk is van het soort hernia. Een kleinere operatie gebeurt via een naald of een buisje

Naast de "gewone" herniaoperatie bestaan er ook mogelijkheden om de tussenwervelschijf te benaderen via een naald, een endoscoop (of kijkbuis) of via een kort buisje (microtube). Deze technieken hebben met elkaar gemeen dat er via een kleinere toegang wordt gewerkt, waardoor de operatiewond minder groot is dan bij de "standaardoperatie". Daardoor verloopt de wondgenezing sneller en hoeven de patiënten minder lang in het ziekenhuis te blijven. Niet iedere hernia is echter geschikt om op één van deze manieren te worden behandeld. Bij deze kleinere ingrepen wordt meestal gebruikgemaakt van een laparoscoop, een dun instrument in de vorm van een telescoop. Vooral van het gebruik van de laparoscoop een kortere herstelperiode en minder pijn na de operatie.

Syndicatie