Hoe onstaat een hernia in de rug?

Hoe onstaat een hernia in de rug?

Pijn die gepaard gaat met hernia is vaak te wijten aan geknelde zenuw

Er bestaan verschillende soorten hernia's, die vaak ook een andere manier van behandeling noodzakelijk maken. In de volksmond wordt een hernia vaak in de rug gesitueerd zitten. Het afgekneld zitten van een zenuw in de rug is inderdaad een vaak voorkomende vorm van hernia. Het is die afgeknelde zenuw die verantwoordelijk is voor het opduiken van de pijn. Die pijn kan zich zelfs in andere delen van het lichaam manifesteren.

De oorzaken van een hernia in de rug kunnen eveneens zeer divers zijn. Vaak duiken klachten op van rugpijn na het leveren van een zware inspanning. Het tillen van een (te) zwaar gewicht kan aanleiding geven tot een lichte verschuiving in de rug, met alle gevolgen van dien. Maar niet altijd is een hernia het gevolg van het leveren van een zware inspanning, zonder dat er meteen duidelijk is wat dan wel de oorzaak is.

De gevoeligheid voor een hernia kan aangeboren zijn, waar vaak wordt gezegd dat iemand een ‘zwakke' rug heeft. Concreet wil dit zeggen dat er iets mis is met de verhouding tussen ruggengraatwervel en het eromheen liggend weefsel. Anderzijds kan ook een zittend bestaan aanleiding geven tot hernia. Journalisten, die veel tijd achter de computer hebben, krijgen vaak met een hernia af te rekenen. Ook te bruusk uitgevoerde bewegingen kunnen ‘iets' in de rug veroorzaken, met een hernia tot gevolg.

Syndicatie