Wanneer moet een hernia operatief behandeld worden?

Wanneer moet een hernia operatief behandeld worden?

Uiteindelijk zal de behandelende dokter de beslissing moeten nemen

Er bestaan verschillende vormen van hernia: ernstig en minder ernstige. In het geval van een minder ernstige vorm zal de dokter er bij de patiënt op aandringen om de operatie minstens nog even uit te stellen. Mogelijk verdwijnen de sypmtomen vanzelf en zal de patiënt op een bepaald moment genezen worden verklaard. De hernia zal dan achterblijven als niets meer dan een vervelende herinnering.

Maar sommige vormen van hernia zijn zo ernstig dat operatief ingrijpen absoluut noodzakelijk is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de zenuw in dergelijke mate gekneld zit dat lichaamsfuncties uitvallen. Bepaalde spieren zullen niet of nauwelijks nog functioneren. De patiënt zal zelfs bepaalde handelingen niet meer kunnen uitoefenen vanwege de hinder ondervonden als gevolg van de geknelde zenuw.

De ernst van een hernia kan ook worden afgeleid aan de er bijhorende pijn. In sommige gevallen zal die pijn zo ernstig zijn, dat zelfs pijnstillers er niet of nauwelijks nog in slagen om de pijn te onderdrukken. In geval van pijn die het leven ondraaglijk maakt - het bijvoorbeeld niet meer kunnen slapen ondanks het gebruik van pijnstillers - vormt een duidelijke aanwijzing dat het tijd is om te kiezen voor een operatie.

Syndicatie