Strijd tegen reuma wordt onverminderd verder gezet

Strijd tegen reuma wordt onverminderd verder gezet

Belgische reumaonderzoekers horen bij Europese top

Reuma is een aandoening die al op relatief jonge leeftijd iemands leven in belangrijke mate kan komen verpesten. Deze gevreesde aandoening komt in verschillende vormen voor, meestal gaat ze gepaard met grote pijnen. De strijd tegen reuma wordt onverminderd verder gezet, ook in eigen land. Vooral in Gent zijn de wetenschappers erg gebrand om vooruitgang te boeken in de strijd tegen reuma. Hoog tijd dus om even een stand van zaken op te maken.

In het wetenschappelijk onderzoek naar reuma hoort België bij de absolute koplopers, zo blijkt opnieuw. Voor de derde keer op rij wist een alliantie van Gentse onderzoekers en clinici het kwaliteitslabel EULAR Center of Excellence binnen te rijven. Deze Europese instelling stimuleert uitmuntend onderwijs en onderzoek op het vlak van reumatologie. Slechts 22 andere Europese instellingen mogen zich Center of Excellence noemen, wat de prestatie van het Belgische team – een samenwerking tussen VIB, UGent en UZ Gent – des te opmerkelijker maakt.

EULAR staat voor The European League Against Rheumatism en is een non-profit wetenschappelijke en educatieve vereniging. Door de beste Europese onderzoekscentra in het veld van reumatologie te nomineren, mikt de organisatie op kennisoverdracht tussen onderzoeksinstellingen. Verder verdedigt ze de belangen van mensen met verschillende vormen van artritis bij Europese overheden. Het kwaliteitslabel Center of Excellence geldt voor 5 jaar. Krachten bundelen De EULAR-erkenning vormt de bekroning van het partnership tussen VIB, UGent en UZ Gent.

Al jarenlang bundelen het Inflammatie-researchcentrum (VUB-UGent) en het UZ de krachten, met positieve gevolgen voor zowel de onderzoekresultaten als de patiënten. Volgens professor Dirk Elewaut, actief in de drie organisaties, zal de bestaande kennis in Gent verder toenemen door expertise en middelen te blijven delen.

Syndicatie