Hoe kunnen vrouwen die lijden aan reumatoïde artritis toch sex hebben?

Hoe kunnen vrouwen die lijden aan reumatoïde artritis toch sex hebben?

Sex kan pijn doen bij vrouwen met reumatoïde artritis

Sommige aandoeningen kunnen het sexleven bemoeilijken. Dat is bijvoorbeeld het geval met reumatoïde artritis, een ontsteking van de gewrichten die allesbehalve zeldzaam is. Op elke honderd mensen zijn er een tweetal die aan één of ander vorm van deze aandoening lijden. In sommige gevallen kan reumatoïde artritis zelfs levensbedreigend zijn.

Mits het gebruik van medicatie kunnen de meeste mensen die aan reumatoïde artritis leiden toch een min of meer normaal leven leiden. Dat belet echter niet dat sommige handelingen bemoeilijkt worden. Daarbij denken we onder andere aan het hebben van normaal geslachtsverkeer.

Hoe kunnen vrouwen die lijden aan reumatoïde artritis toch sex hebben? Er zijn verschillende manieren om het probleem aan te pakken. Zo kan het op de eerste plaats aangeraden worden om nieuwe standjes te proberen, standjes die minder vergen van de spieren. Onder andere penetratie langs achter, met onder de knieën een kussen, is een houding die enige verlichting kan brengen. In sommige gevallen kan liggen op de zij verlichting brengen voor de vrouw.

Sex kan inderdaad pijn doen bij vrouwen met reumatoïde artritis, in sommige gevallen dreigt het sexleven zelfs stil te vallen. Zover hoeft het echter niet te komen. Voor het hebben van geslachtsverkeer kunnen een aantal voorzorgsmaatregelen worden genomen. Samen een warm bad of douche nemen, kan de situatie al veraangenamen. Ook massage enzovoort (de rest laten we aan de fantasie van de lezer over) kunnen verlichting brengen.

In geval van te erge pijnen kunnen vrouwen met reumatoïde artritis hun partner op een alternatieve manier tot een climax brengen. Vergeet ook niet dat sexuele fantasieën een grote rol kunnen spelen bij het elkaar opwinden. De zin om geslachtsverkeer kan bijvoorbeeld als gevolg van de aandoening een heel stuk minder zijn en dan kan voor fantasie een belangrijke rol zijn weggelegd.