Meditatie via de yoga brug kan slaapproblemen helpen voorkomen

Meditatie via de yoga brug kan slaapproblemen helpen voorkomen

Wetenschap is tot de ontdekking gekomen dat er een duidelijke link bestaat tussen de spieren en het brein

Om een goede kwaliteit van de slaap te garanderen, is absolute rust geboden. Het ligt voor de hand dat wie opgewonden is niet alleen moeilijk de slaap zal vatten, maar ook in de loop van de nacht meermaals wakker kan worden. Het komt er dus op aan om zo kalm mogelijk te gaan slappen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Sat Bir Khalsa, gerenommeerd slaapspecialist aan het Brigham and Women's Hospital van de Harvard Medical School, komt echter met een steengoed advies.

Meditatie via de yoga brug kan slaapproblemen helpen voorkomen. Die yoga brug kan er namelijk toe leiden dat we de diepst meditatieve fase bereiken, beter bekend als de ‘slaaploze slaap’. Het komt er op aan om, gelegen op de rug, de knieën in een hoek van 90° op te heffen. Verhef vervolgens de heupen en de onderrug tot aan de heupen, voeg uw handpalmen samen onder de rug en tel tot 10 of 15. De wetenschap is tot de ontdekking gekomen dat er een duidelijke link bestaat tussen de spieren en het brein, dus wanneer het lichaam zich ontspant zullen ook de spieren zich ontspannen. Met als gevolg dat eventuele slaapproblemen duidelijk verlicht zullen worden.

Maar wat moeten we dan eigenlijk wel onder die slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Syndicatie