Cafeïne uit koffie en thee kan bepaalde bescherming bieden tegen kanker

Cafeïne uit koffie en thee kan bepaalde bescherming bieden tegen kanker

Koffie heeft waarschijnlijk weinig of geen invloed op hart- en vaatziekten

De afgelopen jaren is er heel wat onderzoek uitgevoerd op de medische effecten verbonden aan het drinken van koffie. Het wordt steeds duidelijker dat cafeïne onverwachte bijwerkingen heeft, zonder dat het volledige plaatje voorlopig helemaal duidelijk is. Het onderzoek wordt echter verder gezet.

Vooral in de Verenigde Staten werd onderzocht of het drinken van koffie en thee invloed kan hebben op het opduiken van hart- en vaatziekten. Dat bleek niet het geval te zijn. Wel zou cafeïne een beperkte gunstige invloed kunnen hebben op onstekeningen. Mogelijk kunnen bijvoorbeeld patiënten met reumatoïde artritis positieve effecten ondervinden van het drinken van cafeïne.

Cafeïne uit koffie en thee kan bepaalde bescherming bieden tegen kanker, zo bleek echter eveneens. Alberto Ascherio, professor aan de Harvard School of Public Health en aan de Harvard Medical School en één van de deelnemers aan het onderzoek rond koffie, waarschuwde echter voor overdreven optimisme. Het is nog te vroeg om te stellen dat het drinken van koffie een remmend of voorkomend effect op kankers zou hebben.
 
Michelle Riba, MD, associate director van het University of Michigan Depression Center, reageerde op het bericht dat koffie invloed kan hebben op het voorkomen van depressies. Ascherio kwam tot de conclusie dat er mogelijk inderdaad een positief effect is van cafeïne op depressief gedrag. Riba repliceerde hierop door te stellen dat de bewijslast nog te dun is om haar patiënte te adviseren om maar koffie te drinken.

In ieder geval staan we voor een boeiend uitgangspunt wat betreft het wetenschappelijk onderzoek naar de positieve medische effecten van de koffieconsumptie. Hou alleszins voorlopig het hoofd nog even koel alvorens meer medisch onderzoek is gebeurd omtrent de gevolgen van koffieconsumptie, het is nog veel te vroeg om die consumptie drastisch op te drijven vanwege mogelijke positieve effecten die cafeïne op het menselijk lichaam kan hebben.