Elektromagnetische straling verhoogt de kansen op ontwikkeling van asthma

Elektromagnetische straling verhoogt de kansen op ontwikkeling van asthma

Risico’s op asthma nemen toe als gevolg van blootstelling aan magnetische velden tijdens zwangerschap

Asthma is één van de aandoeningen waarvan nog altijd niet achterhaald is hoe ze ontstaat. Nochtans komt asthma heel frequent voor, wat doet vermoeden dat de oorzaken ergens in het dagelijks leven moeten liggen. In de afgelopen jaren is er rond dit thema heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht, vaak met verbazingwekkende resultaten.

Elektromagnetische straling verhoogt de kansen op ontwikkeling van asthma, zo blijkt uit een studie die in de Verenigde Staten werd gedaan bij de Kaiser Permanente Division of Research in Oakland, California. De resultaten van dat onderzoek verschenen onlangs online in de Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. Onderzoeker De-Kun Li, epidemioloog bij bovenvermeld instituut, gaf een toelichting op de resultaten van het onderzoek.

De risico’s op asthma nemen toe als gevolg van de blootstelling aan magnetische velden tijdens de zwangerschap, zo stelt hij. Kinderen wiens moeder dagelijks blootgesteld werden aan grote elektromagnetische velden zouden drie keer zo veel kans hebben om asthma te ontwikkelen dan kinderen bij wie dat niet het geval was. De statistieken spreken volgens Li in dat verband boekdelen.

Met blootstelling aan elektromagnetische velden werden onder andere hoogspanningslijnen bedoeld, maar ook het werken onder fluorescerend licht of het veelvuldig gebruik van toestellen als haardrogers enzovoort. Deze lijst kan volgens Li nog worden uitgebreid.

Het is de eerste keer dat er een link wordt gelegd tussen de blootstelling aan elektromagnetische velden en het voorkomen van asthma. Wel hadden sommige wetenschappers al een vermoeden dat er zo’n link zou kunnen bestaan. Ongeveer 10% van de jongeren heeft last van asthma, zodat mag worden gesteld dat de aandoening allesbehalve zeldzaam is. Vooralsnog is onduidelijk of asthma nu meer of minder voorkomt dan vroeger.

Syndicatie