Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) wil Asperger bij autisme onderbrengen

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) wil Asperger bij autisme onderbrengen

Syndroom van Asperger wordt niet langer als een aparte aandoening beschouwd

The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, afgekort DSM, wil Asperger bij autisme onderbrengen. Dat zal gebeuren in de volgende editie van de uitgave die binnen enkele jaren gaat verschijnen. Het DSM, het handboek van psychische aandoeningen, zal het syndroom van Asperger niet langer als een aparte aandoening beschouwen. Asperger zal ook niet meer duidelijk onderscheiden worden van andere psychische aandoeningen als de bipolaire stoornis (manisch-depressiviteit).

The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders wordt opgesteld door The American Psychiatric Association, die een draft versie van het handboek online gezet. De bedoeling is dat de geïnteresseerden opmerkingen en verbeteringen mogen voorstellen. Dat is gedurende een bepaalde periode mogelijk, waarna de definitieve versie van het handboek zal afgewerkt worden.

The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders wordt gebruikt door de medische wetenschap voor het stellen van diagnoses van mentale ziekten, waarbij duidelijke criteria voor een aantal vormen van psychische aandoeningen gedefinieerd worden. De laatste editie van het handboek dateert al van 1994 en sindsdien is er heel wat gebeurd.

Voorgesteld wordt nu om Asperger onder te brengen onder het autistisch spectrum, een groep van aandoeningen die allen met autisme in verband gebracht kunnen worden. Er zijn volgens de specialisten van The American Psychiatric Association te weinig aanwijzigingen om het als een aparte aandoening te catalogiseren. Hetzelfde geldt overigens voor de bipolaire stoornis bij kinderen. Kinderen die prikkelbaar en zelfs agressief zijn, zullen echter in een andere aparte categorie ondergebracht worden.

Anderzijds zal een nieuwe categorie ‘de hypersexuele stoornis' sexverslaving ontvangen, aldus de The American Psychiatric Association in een persmededeling. Daarnaast wordt het woord "binge eating" ingevoerd om een eetstoornis te omschrijven waarbij mensen te snel te veel voedsel eten, wat aanleiding kan geven tot schuldgevoelens. Daarnaast zal The American Psychiatric Association het begrip ‘gedragsverslaving' invoeren voor het omschrijven van aandoeningen als gokken. Voorlopig is internetverslaving wegens onvoldoende bewijsmateriaal naast de boot gevallen.

Syndicatie