Is hyperhidrosis of overvloedig zweten een symptoom van een ernstige ziekte?

Is hyperhidrosis of overvloedig zweten een symptoom van een ernstige ziekte?

Mannen of vrouwen met hyperhidrosis of overvloedig zweten kunnen perfect gezond zijn

In geval van hyperhidrosis of overvloedig zweten wordt een situatie bedoeld waarbij iemand zodanig veel zweet ontwikkeld dat het inderdaad problemen gaat opleveren. Naargelang van de bron zou 1 tot 3% van de bevolking aan het probleem lijden, hoewel de meningen over de aandoening nogal eens verschillen. Het probleem is namelijk waar de grenzen moeten worden gelegd: wat is hyperhidrosis of overvloedig zweten en wat is het niet?

Is hyperhidrosis of overvloedig zweten een symptoom van een ernstige ziekte? Het antwoord op die vraag is negatief, het betreft een aandoening die volledig op zichzelf staat. Bovendien is het allesbehalve duidelijk hoe de aandoening wordt veroorzaakt. Bij de meeste mensen gebeurt de zweetontwikkeling vooral in de armen, de oksels, de voeten en het voorhoofd.

Mannen of vrouwen met hyperhidrosis of overvloedig zweten kunnen inderdaad perfect gezond zijn. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ze niet zenuwachtiger of niet makkelijker opgewonden raken dan ‘gewone’ mensen. De oorzaak van de aandoening moet dus ‘iets’ te maken met de zweetklieren, maar de wetenschap is er voorlopig nog niet in geslaagd om de oorzaak te vinden.

Syndicatie