Medicijnen voor epilepsie kunnen ook werkzaam zijn bij ziekte van Alzheimer en bij Parkinson

Medicijnen voor epilepsie kunnen ook werkzaam zijn bij ziekte van Alzheimer en bij Parkinson

T-type calcium channel blockers gebruikt bij de behandeling van epilepsie kunnen bredere werkgebieden hebben

Een groep medicijnen gebruikt voor de behandeling van epilepsie kunnen ook werkzaam zijn bij de ziekte van Alzheimer en bij de ziekte van Parkinson. De T-type calcium channel blockers die worden gebruikt bij de behandeling van epilepsie kunnen dus ook bredere werkgebieden hebben, zo blijkt uit proeven die met muizen werden gedaan.

De T-type calcium channel blockers beschermden de zenuwcellen van muizen tegen vernietiging door neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Tot dusver zijn er geen medicijnen die een vorm van bescherming bieden tegen ouderdomsziekten waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Wanneer de resultaten van het onderzoek worden bevestigd, kan er op dit vlak toch een doorbraak worden geforderd.

De mogelijkheid kan namelijk openliggen om chemische stoffen zoals T-type calcium channel blockers te gebruiken om de zenuwcellen (neuronen) voor afsterven te behoeden. Dit proces van afsterven treedt op latere leeftijd op en kan leiden tot verlies van cognitieve en functionele vaardigheden.

Het onderzoek omtrent de rol van de T-type calcium channel blockers verscheen in het blad Molecular Neurodegeneration, waarin uitgebreid verslag werd gedaan van de testen op muizen met T-type calcium channel blockers. De resultaten van het onderzoek waren opmerkelijk en kunnen volgens onderzoeker Jianxin Bao, gespecialiseerd in aandoeningen als de ziekte van Alzheimer bij de Washington University in St. Louis, nog tot opmerkelijke uitslagen leiden.

Het team rond Jianxin Bao kwam tot de conclusie dat neuronen weer meer levensvatbaar werden na een behandeling met T-type calcium channel blockers, dit zowel op korte als op lange termijn. Dat betekent dat het effect van de T-type calcium channel blockers niet tijdelijk van aard zijn.

De testen gebeurden op muizen, maar waarschijnlijk zullen de T-type calcium channel blockers hetzelfde effect bij mensen bewerkstelligen. Uiteraard is verder onderzoek noodzakelijk om tot bevestiging te komen. Het team rond professor Bao zet in ieder geval de research verder. Op basis van de testen hoopt het team nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen.

Syndicatie