Ketogeen dieet van The Cleveland Clinic kan werkzaam zijn bij epilepsie

Ketogeen dieet is één van de oudste vormen voor de bestrijding van epilepsie, hoofdzakelijk bij kinderen

Het ketogeen dieet is één van de oudste vormen van epilepsie-bestrijding in de wereld. Waar komt dit ketogeen dieet op neer?: heel een vetrijke voeding waarbij aan koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten beperkingen worden opgelegd. Het lichaam zal dus moeten beroep doen op vetten voor zijn verbranding, waarbij ketonen, een bijproduct van een vetverbrandend metabolisme, overblijven. Uit ervaring is gebleken dat aanvallen vaker uitblijven wanneer een ketogeen dieet wordt gevolgd.

Er bestaan heel wat versies van het ketogeen dieet, met als meest gebruikte de versie die in The Cleveland Clinic werd ontwikkeld. Ook deze vorm van het ketogeen dieet gaat uit van vet als belangrijkste bron van calorieën, dit om de productie van ketonen te stimuleren. Om het ketogeen dieet kans op slagen te gunnen, is het belangrijk dat het zeer strict wordt gevolgd. Omdat het hoofdzakelijk werkzaam is bij kinderen, is een relatief streng toezicht noodzakelijk. De kinderen gaan namelijk nogal eens proberen om het dieet te omzeilen.

Bovendien zijn er ook duidelijke nadelen aan het ketogeen dieet verbonden. Kinderen die het volgen, zullen minder gewicht bijkrijgen of minder groeien. Dit is echter maar van tijdelijke aard, zodra er wordt gestopt met het ketogeen dieet zal de groei zich weer normaliseren. Vanaf een bepaalde leeftijd zou de werkzaamheid van het ketogeen dieet afnemen. Dat zou met name gebeuren wanneer de overname naar de puberteit plaatsvindt. Algemeen wordt het ketogeen dieet beperkt tot de leeftijdscategorie van 2 tot 12 jaar.

Meestal wordt het ketogeen dieet gebruikt wanneer kinderen moeilijk controleerbare vormen van epilepsie hebben, zoals bijvoorbeeld het Lennox-Gastaut syndroom. Lennox-Gastaut is een vorm van epilepsie die wordt gekenmerkt door zeer zware aanvallen en komt vooral voor bij kinderen die ook andere aandoeningen zoals verlamming of mentale achterstand hebben. Dit syndroom is vaak zeer moeilijk op de klassieke manier te bestrijden, maar het ketogeen dieet kan wel succesvol zijn bij kinderen die aan dit syndroom lijden.

Bij het ketogeen dieet moet de situatie op de voet worden gevolgd. Het zal succes hebben in een ongeveer een kwart van de gevallen, maar moet worden stopgezet wanneer er geen effect merkbaar is. Wie precies wil weten wat de The Clinic of Cleveland versie van het ketogeen dieet inhoudt, wendt zich best tot de dokter of tot een andere gespecialiseerde hulpverlener.

Syndicatie