Oorzaken van een epilepsie-aanval zijn niet bekend

Bovenmatige elektrische impulsen in de hersenen kunnen epilepsie-aanval inluiden

Een epilepsie-aanval is, zoals het gecombineerd woord al zegt, een algemene benaming voor het krijgen van aanvallen die gepaard gaan met ongecontroleerde lichaamsbewegingen. De diagnose epilepsie wordt meestal gesteld wanneer iemand meer dan één aanval heeft gehad. De oorzaken van een epilepsie-aanval zijn tot dusverre in de meeste gevallen niet bekend. Vaak kan echter een andere aandoening zoals bijvoorbeeld een trombose aan de basis liggen van epilepsie.

Wanneer identificeerbaar, ligt meestal een vorm van beschadiging van de hersenen aan de basis van een epilepsie-aanval. Bovenmatige elektrische impulsen in de hersenen kunnen epilepsie-aanval inluiden. Deze impulsen verspreiden zich naar aangrenzende zones in de hersenen, met de creatie van een ongecontroleerde storm van elektrische activiteiten tot gevolg.De elektrische activiteiten verplaatsen zich naar de spieren, daar samentrekkingen veroorzakend. De epilepsie-aanval lijdt er toe dat de persoon in kwestie de controle over zijn of haar lichaam verliest.

Elk jaar zijn er honderdduizenden nieuwe gevallen van epilepsie-aanvallen, waarbij ongeveer een derde bij kinderen gebeurt. Kinderen en oudere volwassenen zijn inderdaad het meest kwetsbaar voor epilepsie-aanvallen. Slechts in een minderheid van de gevallen is er een pasklare uitleg om de aanval te verantwoorden voorhanden. Een aantal factoren die epilepsie-aanvallen kunnen veroorzaken zijn bekend, andere factoren zijn dat (nog) niet. We zetten hieronder een aantal van de belangrijkste factoren die een rol kunnen spelen op een rijtje:

Zuurstofgebruik tijdens de geboorte
Verwondingen aan het hoofd tijdens de geboorte of afkomstig van ongevallen tijdens de jeugd of de (vroege) volwassenheid
Hersentumoren
Genetische oorzaken die lijden tot hersenbeschadiging
Beroerte (trombose) of een andere vorm van hersenbeschadiging
Abnormale niveaus van zout of suiker in het lichaam

Syndicatie