Nieuwe behandelingen voor epilepsie op komst?

Nieuwe behandelingen voor epilepsie op komst?

Dieet met veel vetten kan leiden tot ontwikkeling nieuwe medicijnen voor behandeling epilepsie

Volgens een nieuwe studie kan een dieet met veel vetten en weinig koolhydraten een gunstig effect hebben op patiënten die aan epilepsie lijden. Gary Yellen, professor neurobiologie aan de Harvard Medical School in Boston, is overtuigd van de goede werking van dit dieet, maar ziet er toch een aantal nadelen aan verbonden. Met name de kostprijs van het dieet kan een probleem vormen.

Mensen met een relatief beperkt inkomen kunnen zich een dergelijk dieet onmogelijk veroorloven, zij moeten dus noodgedwongen terugvallen op medicatie. Yellen wijst er op dat dit anders zou kunnen, waarbij hij rekening houdt met het groot aantal mensen dat met epilepsie wordt geconfronteerd.

Volgens de meest recente cijfers zouden er alleen al in de Verenigde Staten 3 miljoen mensen aan epilepsie lijden. Exacte cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar ongetwijfeld zijn het er ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan meerdere miljoenen. Anderzijds is het kenogetisch dieet, zoals dat in de VS regelmatig wordt voorgeschreven, hier nog niet zo bekend. Dit dieet kan nochtans epilepsie-aanvallen helpen voorkomen.

Dat zou gebeuren door het veroorzaken van een chemische wijziging in de hersenen, die een gunstig effect op de aandoening heeft. Zijn er nieuwe behandelingen voor epilepsie op komst?, zo luidt de vraag die we ons kunnen stellen. Het antwoord luidt een voorzichtig ‘ja’, zij het met enig voorbehoud.

Een dieet met veel vetten, noem het kenogetisch of noem het anders, kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de behandeling van epilepsie, maar die ontwikkeling gaat nog veel tijd vergen. Een geneesmiddel zou in ieder geval een grote stap voorwaarts betekenen, want het nauwkeurig opvolgen van een dieet is alvast geen sinecure.

Syndicatie