Cholesterol en voeding: belangrijk voor zowel de goede als de slechte cholesterol

Vier voedingsproducten die belangrijk zijn om het cholesterolgehalte te controleren

Een gezonde voeding is belangrijk voor zowel de goede als de slechte cholesterol, zo blijkt uit heel wat wetenschappelijke studies. Hierbij dient meteen te worden opgemerkt dat de wetenschap het nog niet helemaal eens is over de impact van cholesterol op hart- en vaatziekten. De onderzoeken die tot dusver werden verricht, komen niet meteen tot eensluidende conclusies.

Wel is er een duidelijk verband tussen voeding en cholesterol. Het is mogelijk het gehalte aan goede cholesterol te verbeteren en dat aan slechte cholesterol te verlagen door goed op de voeding te letten. Uiteraard is het dan belangrijk om te weten wat een goede en wat een slechte voeding is.  Vier categorieën voedingsproducten zijn belangrijk om het cholesterolgehalte te controleren. We zetten het bewuste viertal nog even op een rijtje.

De rol van noten in een dieet is omstreden. Ze genieten een slechte reputatie vanwege hun vetgehalte en vanwege het grote aantal calorieën die ze bevatten. Dat is misschien wel gedeeltelijk waar, maar anderzijds blijken ze in de praktijk ook sterke wapens te zijn in de strijd tegen de LDL, de slechte cholesterol. Noten helpen de slechte cholesterol verlagen, niet meer of niet minder. Uiteindelijk zijn de voordelen van noten als cholesterolbestrijder groter dan de nadelen verbonden aan het vet- en calorieëngehalte.

Over vette vis hoeven we niet te veel details te geven. Iedereen weet dat vette vis rijk is Omega-3 vetzuren en dus een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Ook bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte spelen ze een rol. Omega-3 vetzuren maken het mogelijk om het totaal cholesterolgehalte te verbeteren, door zowel de goede als de slechte cholesterol te beïnvloeden. Omega-3 vetzuren die goed zijn voor de cholesterol worden onder andere aangetroffen in zalm, tonijn en sardienen.

Minder bekend is het positief effect van havermout op de slechte cholesterol, zeg maar de LDL Cholesterol. Een portie havermout kan aanleiding geven tot een serieuze daling van het gehalte aan LDL cholesterol. In die zin is het een spijtige zaak dat de traditie om havermout te eten enigszins verloren is gegaan. Vroeger werd deze voor het cholesterolgehalte zo gezonde graansoort veel meer verbruikt.

Ook alles wat met sojabonen te maken heeft, is goed voor de cholesterol. Soja kan bovendien een milieuvriendelijk alternatief voor vis zijn, rekening houdend met het feit dat de visbestanden wereldwijd drastisch zijn gekrompen. Proteïnen afkomstig van sojabonen vormen het ideale middel om het cholesterolgehalte naar beneden te brengen. 

Syndicatie