Goedkope cholesterolbestrijders (generieken) zijn evenwaardig aan de dure

Geen verschil in hart- en vaatziekten bij gebruikers van goedkope en dure cholesterolbestrijders

Goedkope cholesterolbestrijders (generieken) zijn evenwaardig aan de dure merknamen, zo blijkt uit een recent onderzoek dat in de Verenigde Staten werd gevoerd. Daarbij werd simvastatin, een goedkope generische versie of copycat afgezet tegen de merknamen. Er was geen verschil merkbaar in hart- en vaatziekten bij gebruikers van goedkope en dure cholesterolbestrijders, waarbij vooral werd verwezen naar Vytorin van Merck & Co. en Lipitor van Pfizer Inc.

Researchers van UnitedHealth Group Inc.'s dochter Prescription Solutions analyseerden in de Verenigde Staten de gegevens van meer dan 30.000 patiënten die één van deze drie medicijnen namen. Uiteindelijk bleken er onder de streep geen noemenswaardige verschillen merkbaar wat betreft het percentage hartaanvallen, beroerten enzovoort. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de jaarmeeting van de American Heart Association meeting in Orlando, Florida.

Op basis van het onderzoek zou kunnen afgeleide worden dat goedkope cholesterolbestrijders (generieken) even doeltreffend zijn als de duurdere originele geneesmiddelen. In de Verenigde Staten kost de goedkope cholesterolbestrijder minder dan een vierde van Vyotorin en Lipitor, terwijl de bereikte resultaten vergelijkbaar zijn.

Brad Curtis, vice president en medical director bij Prescription Solutions, wijst er op dat de steekproef bij meer dan 30.000 gegevens van patiënten groot genoeg is om conclusies te mogen trekken, conclusies die weliswaar door verder onderzoek nog bevestigd moeten worden. De gegevens van die 30.000 patiënten werden namelijk niet allemaal op dezelfde manier verzameld en mogen dus ook niet op dezelfde manier verzameld worden. Volgens Curtis moet de uitslag van het onderzoek eerder geïnterpreteerd worden als nog een stukje extra informatie dat door dokters bij het maken van een voorschrift kan worden gebruikt.

Ook de betrokken farmabedrijven hebben al gewaarschuwd dat de data niet fout geïnterpreteerd mogen worden, want ze werden niet in een gecontroleerd onderzoek gebruikt. Merck woordvoerder Ian McConnell is van mening dat dergelijke onderzoeken weliswaar bruikbare wetenschappelijke informatie opleveren, maar de resultaten er van tegenstrijdig kunnen zijn.

Pfizer van zijn kant wees er op dat Lipitor in de testen de cholesterol bij een groot aantal patiënten hielp verlagen en dat daarbij heel wat patiënten met een hoog risico waren. Het onderscheid tussen groot en minder groot risico werden bij de onafhankelijke studie niet gemaakt. 

Syndicatie