Cholesterolvrije voeding: mythe of realiteit?

Verzadigde vetten kunnen gevaarlijker zijn voor hart- en vaatziekten dan zero cholesterol

Is een cholesterolarm dieet de beste remedie om hart- en vaatziekten te vermijden? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Nochtans zou jan publiek graag een antwoord krijgen op de vraag hoe het nu eigenlijk zit met cholesterol, want rond deze stof doen tal van misverstanden de ronde. Is het inderdaad zo dat cholesterolarm eten gezond is?

Eens te meer moeten we het antwoord op deze vraag schuldig blijven. Het is inderdaad zo dat in de handel een breed aanbod aan cholesterolarme producten voorradig is. De producenten van deze voedingsstoffen zullen er steevast op hameren dat ze vanwege het lage cholesterolgehalte gezonder zijn wat betreft het voorkomen van hart- en vaatziekten. De consument staat in de winkel voor een moeilijke keuze: is het inderdaad de moeite waard om meer uit te geven aan cholesterolarme producten of zijn het allemaal maar truucjes om meer te verkopen?

Het is inderdaad makkelijk om ergens het etiket ‘cholesterolarm' op te kleven, zonder verdere uitleg. De kandidaat-koper leest dit etiket en zal langs de kassa passeren in de hoop een goede zaak te hebben gedaan. Dat is echter niet noodzakelijk zo, verre van zelfs. Maar al te vaak wordt vergeten dat cholesterol alleen niet de doorslaggevende factor is bij de bepaling of iets al dan niet gezond is.

Eigenlijk wordt dikwijls de rol van verzadigde vetten bij de totstandkoming van hart- en vaatziekten over het hoofd gezien. Producten die zich beroepen op een cholesterolarm karakter vergeten vaak te vermelden dat ze wel verzadigde vetten bevatten, afkomstig uit vlees, eieren, schaaldieren enzovoort.

Hier maken de argeloze kopers van gezonde producten een grote vergissing, want in veel gevallen zijn deze verzadigde vetten zo mogelijk nog schadelijker voor het oplopen van hart- en vaatziekten dan producten met een hoog cholesterolgehalte. De combinatie van een laag cholesterolgehalte met minder verzadigde vetten is namelijk veel gezonder wat het voorkomen van hart- en vaatziekten betreft.

Daarmee is het grote cholesteroldebat uiteraard nog niet ten einde. Uiteindelijk zal verder onderzoek nodig zijn om uit te maken in hoeverre een hoog cholesterolgehalte veranwoordelijk is voor hart- en vaatziekten.

Syndicatie