Het probleem van de cholesterol: is een te hoge cholesterol nu slecht of niet?

Het probleem van de cholesterol: is een te hoge cholesterol nu slecht of niet?

Wetenschap raakt het niet eens over de gevaren die aan te hoog cholesterolgehalte zijn verbonden

Vroeger was het leven soms inderdaad eenvoudiger. Dat geldt onder andere voor de beoordeling van het cholesterolgehalte. Een te veel aan slechte cholesterol gold als ongezond, een hoge score van goede cholesterol werd op een schouderklopje ontvangen. Maar in de afgelopen jaren is de discussie over het belang van de cholesterol op de algemene gezondheid in volle hevigheid opgelaaid.

Het probleem van de cholesterol is eigenlijk heel eenvoudig: is een te hoge cholesterol nu slecht of niet? De wetenschap raakt het niet eens over de gevaren die aan te hoog cholesterolgehalte zijn verbonden. Daarbij wordt vaak verwezen naar de medische industrie, voor wie cholesterolverlagers een belangrijke bron van inkomsten vormen. We volgen het debat in ieder geval op de voet en zullen indien nodig ons standpunt bijsturen. Het staat namelijk allesbehalve vast of een te veel aan cholesterol een levensbedreiging vormt.

Van twee dingen zijn we in dit leven zeker: dat we belastingen moeten betalen en dat we vroeg of laat ooit moeten sterven. Al duizenden jaren zoeken alchemisten, sjamanen, tovenaars enzovoort naar een recept dat het eeuwige leven kan garanderen, tot dusver zonder succes. De geheimen van de eeuwige jeugd zijn nog altijd niet ontrafeld en het is weinig waarschijnlijk dat dit ooit zal gebeuren.

Met lang leven wordt namelijk steeds een lang en gezond leven bedoeld, niemand droomt er van om oud en berimpeld verder te leven. Eeuwig leven lijkt onmogelijk, dus is het zaak om zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te blijven leven. Gezondheid is een kostbaar goed, dat beseft iedereen die ooit in zijn leven ziek is geweest. Mits met een aantal factoren rekening te houden, kunnen we een steentje helpen bijdragen om lang mogelijk gezond te blijven.

Syndicatie