Laag cholesterolgehalte kan sommige prostaatkankers voorkomen

Vooral agressieve prostaatkankers kunnen op afstand worden gehouden door cholesterolgehalte laag te houden

Mannen kunnen de risico's op prostaatkanker verminderen door hun cholesterolgehalte laag te houden, zo blijkt uit een recente studie. Vooral agressieve prostaatkankers kunnen op afstand worden gehouden door cholesterolgehalte laag te houden. Tot dusver was er weinig aandacht besteed aan de relatie tussen het cholesterolgehalte en prostaatkanker.

Het onderzoek wijst voorlopig uit dat enkele agressieve prostaatkankers door het cholesterolgehalte beïnvloed zouden worden. Door het cholesterolgehalte in de gaten te houden, kunnen de kansen op deze kankers sterk gereduceerd worden. Volgens één studie zou een cholesterolgehalte van minder dan 200 de kansen op prostaatkanker met ongeveer de helft verminderen.

Een andere studie zou aangeven dat mannen met een hoog HDL-cholesterolgehalte, de ‘goede' cholesterol dus, minder kans maken op prostaatkanker dan mannen met een laag HDL-cholesterolgehalte. De resultaten van beide studies werden gepubliceerd in Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, een tijdschrift van de American Association for Cancer Research. Bij de conclusies van beide studies kan echter enig voorbehoud worden gemaakt. Ze geven zelf aan dat ze niet definitief zijn en dat ze een aantal zwakke punten vertonen. Toch zijn de wetenschappers het er over eens dat de band tussen cholesterolgehalte en prostaatkanker wel degelijk kan bestaan.

Uit voorgaande studies blijkt al ruimschoots dat een limitering van de vetten in de bloedstroom de risico's op prostaatkanker kunnen verminderen. Elizabeth Platz, onderzoekster aan Johns Hopkins University en mede-auteur van één van de twee onderzoeken, is van mening dat het eigenlijk niet meer dan logisch zou zijn dat een laag cholesterolgehalte de risico's op prostaatkanker verlaagt. In haar studie werd gekeken naar 5.586 mannen met een leeftijd van 55 jaar en ouder die in de placebo groep zaten van een groot Amerikaanse kankerpreventieonderzoek dat in de jaren 90 werd gehouden.

Het cholesterolgehalte bleek vooral van belang te zijn bij 60 mannen die een agressieve vorm van prostaatkanker ontwikkelden, waarbij de tumors snel groeiden en zich verspreidden. De kans om zo'n agressieve tumor te ontwikkelen was 59% lager bij mannen met een cholesterolgehalte van minder dan 200. Er werd echter geen rekening gehouden met het feit of de betrokken mannen al dan niet cholesterolverlagers als Lipitor, Zocor of Crestor namen, wat toch één van de zwakke punten van het onderzoek mag genoemd worden. 

Syndicatie