Medicijnen tegen cholesterol kunnen vervelende neveneffecten hebben

Medicijnen tegen cholesterol kunnen vervelende neveneffecten hebben

 Probeer de combinatie van een snack met een laag vetgehalte met een cholesterolverlager

 Er zit een nieuwe cholesterolbestrijder in de pijplijn bij farmaceutisch bedrijf Merck. Het nieuwe medicijn wordt door sommige wetenschappers als spectaculair beschouwd, want het verhoogt het gehalte aan goede cholesterol en verlaagt het gehalte aan slechte cholesterol. Bovendien zijn er geen problemen met de bloeddruk, wat bij sommige vergelijkbare geneesmiddelen wel het geval was. Als de proefnemingen verder verlopen zoals gepland, kan de nieuwkomer een grote verlichting vormen voor patiënten die aan te hoge cholesterol lijden.

Dr. W. Douglas Weaver, cardioloog bij het Henry Ford Health System in Detroit en de vroegere voorzitter van het American College of Cardiology, steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Vooral het uitblijven van bijwerkingen zou volgens Weaver een belangrijke stap in de goede richting betekenen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in onder andere The New England Journal of Medicine. Daaruit bleek voorlopig dat anacetrapib – de voorlopige werknaam voor het nieuwe medicijn – geen hartaanvallen, hersenbloedingen (beroertes of tromboses) veroorzaakt.

 Het enige andere geneesmiddel dat een belangrijk effect heeft op goede en slechte cholesterol – zij het in veel kleinere mate dan anacetrapib – is niacin, een vorm van vitamine B. Dit geneesmiddel wordt verkocht onder de merknaam Niaspan door Kos Pharmaceuticals Inc. Dit geneesmiddel is sinds de jaren 90 onder de markt, maar zou vapeurs of warmte-opstoten kunnen veroorzaken. In afwachting dat het Merck-medicijn op de markt komt, kan u dus terecht bij. Probeer ’s avonds de combinatie van een snack met een laag vetgehalte met een cholesterolverlager, zodat de vapeurs uitblijven.

Syndicatie