Cholesterol, bloeddruk en familiegeschiedenis indicatie voor hartproblemen bij vrouwen

Cholesterol, bloeddruk en familiegeschiedenis indicatie voor hartproblemen bij vrouwen

Ontdekking hart- en vaatziekten minder betrouwbaar op basis van genetische screening

Cholesterol, bloeddruk en familiegeschiedenis geven nog steeds de betrouwbaarste indicatie voor hartproblemen bij vrouwen, zo blijkt uit recent onderzoek. Het vaststellen van hart- en vaatziekten gebeurt minder betrouwbaar op basis van genetische screening, de traditionele factoren bieden nog steeds de kansen om een betrouwbaar beeld te schetsen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of the American Medical Association. Nina Paynter van het Brigham and Women's Hospital in Boston merkte in haar verslag op genetica inderdaad goede kansen biedt om de kansen op kanker bij vrouwen te duiden, is dat veel minder het geval voor het vaststellen van de risico's op hart- en vaatziekten.

Het is de eerste keer dat specifiek onderzoek gebeurt naar de risico's bij vrouwen op hart- en vaatziekten op basis van DNA-kenmerken in vergelijking met traditionele kanalen zoals cholesterol, bloeddruk en familiegeschiedenis. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention blijven hartproblemen de belangrijkste doodsoorzaak bij Amerikaanse vrouwen, nog voor kanker. Paynter gaf anderzijds toe dat het nog wat vroeg is om definitieve conclusies te trekken. Verder onderzoek is noodzakelijk om het plaatje juist in beeld te brengen.

Syndicatie