Hoe slecht zijn eieren voor het cholesterolgehalte?

Er liggen nog altijd geen bewijzen voor die aantonen dat eieren hoge cholesterol zouden veroorzaken en dus mee aan de basis kunnen liggen van hart- en vaatziekten

Eieren zijn al enkele tientallen jaren een bron van discussie. Een doorsnee ei bevat namelijk ongeveer 200 milligram aan cholesterol. Daardoor hebben deze zuivelproducten een slechte reputatie gekregen, zo zouden namelijk mee verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van hart- en vaatziekten? Hoe slecht zijn eieren daadwerkelijk voor het cholesterolgehalte? Dat valt uiteindelijk moeilijk te zeggen. Er liggen nog altijd geen bewijzen voor die aantonen dat eieren hoge cholesterol zouden veroorzaken en dus mee aan de basis kunnen liggen van hart- en vaatziekten.

Eieren kunnen weliswaar een bijdrage leveren aan een hoog cholesterolgehalte, maar daar staat ook een positief punt tegenover. Ze bevatten namelijk slechts 1,50 gram aan verzadigde vetten. Toen de wetenschap een hoog cholesterolgehalte voor het eerst aan hart- en vaatziekten linkten, kregen eieren meteen een slechte reputatie. Het is echter nog altijd niet duidelijk of deze reputatie wel terecht is.

Researchers van de Harvard Medical School analyseerden de data van bijna 120.000 mannen en vrouwen en kwamen tot de conclusie dat het eten van het equivalent van een ei per dag het risico op hart- en vaatziekten en aanverwanten niet deed toenemen. Maar er meer: bij een updating van deze studiek kwam het onderzoeksteam van diezelfde Harvard Medical School tot de conclusie dat gezonde mannen en vrouwen tot zeven eieren per dag kunnen eten zonder het risicio op hart- en vaatziekten te doen toenemen. Of daarmee de link tussen het het cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten op losse schroeven komt te staan, is vooralsnog niet duidelijk.

Wel werd uit het recent onderzoek dat mannen met diabetes een hoger risico op hart- en vaatziekten liepen. Uit onderzoek blijkt dat maar ongeveer 30% van de bevolking daadwerkelijk het cholesterolgehalte ziet stijgen door het eten van producten zoals eieren. Het is met name de natuurlijke aanleg voor een cholesterolgehalte die een rol lijkt te spelen in het verhaal. Bovendien zouden er steeds meer bewijzen opduiken dat aangeven dat een hoog cholesterolgehalte minder schattelijk zou zijn dan gesatureerd vet of transvet. Dat transvet moet het vooral in de Verenigde Staten ontgelden, overal verdwijnen daar transvetten uit levensmiddelen.

Uit een recentie studie in verband met eieren blijkt dat een verlaging van de hoeveelheid cholesterol met 100 milligram het cholesterolgehalte in het bloed maar met 1% zou doen dalen. Het vervangen van verzadigde door onverzadigde vetten zou een veel positievere invloed op het cholesterolgehalte hebben. 

Syndicatie