Nieuw geneesmiddel kan probleem van cholesterol volledig helpen oplossen

Nieuw geneesmiddel kan probleem van cholesterol volledig helpen oplossen

 Enthousiasme bij wetenschappers was nog nooit zo groot

 Een nieuw experimenteel geneesmiddel van Merck kan het probleem van cholesterol volledig helpen oplossen, door de goede cholesterol naar recordhoogtes te duwen en de slechte cholesterol te reduceren. De resultaten van de studie zouden verbluffend zijn, in die mate zelfs dat wordt gehoopt dat er een volledig nieuwe wijze in de maak is om hartproblemen aan te pakken.

 Het enthousiasme bij de wetenschappers was nog nooit zo groot, het is tientallen jaren geleden dat de commentaren zo positief klonken. Dr. Christopher Cannon, van het Brigham and Women's Hospital in Boston, is van mening het geneesmiddel een enorme stap voorwaarts kan betekenen. De werking van het medicijn moet wel nog in de testfasen worden bevestigd.

 Het is dan ook nog te vroeg om te juichen. Het medicijn, dat onder de werknaam anacetrapib (an-uh-SEHT'-ruh-pihb) ontwikkeld wordt, moet nog aantonen dat het dramatisch verlagen van het cholesterolgehalte het aantal hartaanvallen, hersenbloedingen (beroertes) en sterfgevallen drastisch kan reduceren. Merck gaat het geneesmiddel bij 30.000 proefpersonen uitproberen, een proces dat jaren kan duren. Het medicijn werd voorgesteld op de American Heart Association meeting in Chicago, waar de reacties uiteraard positief waren.

Syndicatie