Niet alle goede cholesterol (HDL) is even efficiënt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten

Niet alle goede cholesterol (HDL) is even efficiënt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten

Verschillen in goede cholesterol (HDL) maken het moeilijk om efficiënte geneesmiddellen te ontwikkelen

Niet alle goede cholesterol (HDL) is even efficiënt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, zo blijkt uit recent onderzoek. De resultaten van dat onderzoek verschenen in het New England Journal of Medicine. Daarmee is waarschijnlijk de reden gevonden waarom een verhoging van de goede cholesterol niet in alle gevallen de risico’s op hartaanvallen enzovoort doet afnemen.

De verschillen in goede cholesterol (HDL) maken het moeilijk om efficiënte geneesmiddellen te ontwikkelen. Dat is alleszins de mening van Daniel Rader, directeur van de afdeling preventieve cardiologie aan de University of Pennsylvania in Philadelphia en teamleider bij het onderzoek. De research toonde aan dat mensen met een natuurlijk hoog gehalte aan goede cholesterol (HDL) minder kans hebben op hartaandoeningen dan mensen bij wie dat gehalte kunstmatig werd verhoogd.

Het team van Rader probeerde uit te zoeken hoe goede cholesterol (HDL) functioneert. Het gaat er volgens hem om om de juiste vormen van deze cholesterol aan te maken. Het succes van deze zoektocht kan het ontwikkelen van nieuwe en efficiënte behandelingen in een stroomversnelling te brengen. Farmabedrijven ontwikkelingen al meer dan een decennium geneesmiddelen voor het bevorderen van goede cholesterol (HDL), maar dat belet niet dat hart- en vaatziekten wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak blijven.