Hou niet alleen cholesterol in de gaten, maar ook verzadigde vetten en transvetten

Verzadigde vetten kunnen cholesterolgehalte sneller doen stijgen dan cholesterol die in verpakt voedsel zitten

Gezondsbewuste mensen checken in het warenhuis zorgvuldig het cholesterolgehalte van de voedingsproductie die ze kopen. Nochtans is dat cholesterolgehalte niet alleen richtinggevend voor het cholesterolgehalte in ons bloed. Hoe raar het ook mag klinken, de situatie rond verzadigde vetten en transvet is minstens even belangrijk voor het cholesterolgehalte in het bloed als de hoeveelheid cholesterol die we in voeding aantreffen.

Uiteraard kan het geen kwaad om de hoeveelheid cholesterol in voedingsproducten in de gaten te houden. Het officieel advies van de American Heart Association en andere belangengroepen zijn van mening dat dagelijks maar maximaal 300 milligram cholesterol te nemen. De AHA roept echter op om ook naar de verzadigde vetten en transvetten te kijken, die een veel grotere invloed hebben op het cholesterolgehalte in  het bloed. Volgens dieetspecialisten mag een gezond dieet niet meer dan 7% calorieën van verzadigde vetten bevatten. Transvetten zijn zo mogelijk nog gevaarlijker, omdat ze de LDL-cholesterol of de ‘slechte cholesterol' doen toenemen. Bovendien verlagen ze tegelijkertijd het gehalte aan HDL-cholesterol of goede cholesterol.

Gelukkig worden deze transvetten, die zo gevaarlijk zijn voor het cholesterolgehalte, steeds vaker uit voedingsproducten verbannen. Het gevaar dat ze een negatieve invloed op ons cholesterol kunnen hebben, wordt zodoende steeds kleiner. Toch loopt men risico op te veel van deze transvetten binnen te halen wanneer iemand veel verpakte voedingsproducten eet. De gevolgen voor de cholesterol kunnen nefast zijn. Algemeen geldt dat de voedingsproducten "trans-free" mogen worden genoemd wanneer ze minder dan een halve gram transvetten bevatten. Om het gehalte aan transvetten te weten, moet u op de lijst met ingrediënten kijken. Vaak staan de transvetten vermeld als ‘partially hydrogenated oils'.

Vaak kan een dieetkuur geen kwaad voor iemand met een hoog cholesterolgehalte, wanneer de kilo's er afgaan, zal ook het cholesterolgehalte verlagen. Wat het te volgen dieet betreft: het komt er vooral op aan om het aantal calorieën per maaltijd te beperken. Een recente studie door de University of Surrey in England wees uit dat een dieet het cholesterolgehalte deed dalen, ook al werden relatief grote hoeveelheden (tot meer dan 500 milligram) ‘externe' cholesterol genuttigd. Het is dus niet zo dat de externe cholesterol vooral belangrijk is voor het cholesterolgehalte in het bloed, de calorieën per maaltijd en het type vet zijn veel belangrijker.

Syndicatie