Acht tips om via lichaamsbeweging de cholesterol te verlagen

Acht tips om via lichaamsbeweging de cholesterol te verlagen

Wetenschappers hebben een duidelijk verband tussen lichaamsbeweging en cholesterol aangetoond

Wetenschappers hebben een duidelijk verband tussen lichaamsbeweging en cholesterol aangetoond. Een zittend leven houdt de niveaus van LDL cholesterol (slechte cholesterol) hoog en de niveaus van HDL cholesterol (goede cholesterol) laag houden. Wie gezond wil leven, moet eigenlijk de omgekeerde situatie bereiken. Het zal daarmee duidelijk zijn dat meer bewegen goed is om het cholesterolgehalte te verlagen.

Welke vorm van lichaamsbeweging is goed voor ons om onze cholesterol op het juiste niveau te brengen en welke niet? Hier volgen acht tips om via lichaamsbeweging de slechte cholesterol te verlagen.

Begin voorzichtig en zet realistische doeleinden voorop. Het is dus niet zo dat u meteen moet trainen als een topsporter. Een halfuurtje wandelen na het eten kan al wonderen doen. Onderzoek wees uit dat zelfs bescheiden lichaamsbeweging uw cholesterolgehalte en uw gezondheid kan beïnvloeden.

Doe iets wat je graag doet, anders zal je het niet volhouden. Wie een broertje dood heeft aan joggen, zal een joggingprogramma nooit volhouden. Gelukkig is er voor iedereen wel een vorm van lichaamsbeweging die bij hem of bij haar past.

Hou een bewegingsdagboek bij, waarin gewag wordt gemaakt van uw vorderingen. Onderzoek gaf aan dat minstens 30 minuten per dag beweging noodzakelijk is en dat gedurende drie keer of meer per week. Hou in het dagboek bij welke vooruitgang is geboekt.

Hou bij wanneer u bepaalde mijlpalen bereikt, zoals bijvoorbeeld 5 kilometer gelopen zonder stoppen. Beloon uzelf wanneer zo'n mijlpaal is bereikt. Een nieuwe sportoutfit zou uiteraard een passende beloning zijn.

Koop een pedometer, die laat u toe om te meten hoeveel stappen per dag u zet. Mik op minstens 2.000 stappen per dag, meer mag natuurlijk ook. Die 2.000 stappen stemmen overeen met ongeveer een half uurtje stappen.

Gewichtheffen kan een belangrijke rol spelen in het trainingsprogramma om de slechte cholesterol naar omlaag te krijgen. Spieren verbranden meer calorieën, zodat u meer efficiënt zult bewegen wanneer u regelmatig spieroefeningen doet.

Stel uzelf doelwitten. Veel mensen die hun slechte cholesterol willen verlagen, boeken meer succes wanneer ze een bepaald doelwit voor ogen hebben. Met het realiseren van dat doelwit mag steeds een beloning gepaard gaan.

Maak met uw dokter afspraken in verband met het lichaamsbewegingsprogramma en laat regelmatig uw cholesterol nakijken.

Syndicatie