Te hoge cholesterol? Gebruik meer olijfolie

Te hoge cholesterol? Gebruik meer olijfolie

Cholesterolgehalte ligt in zuiderse landen lager wegens gebruik op grote schaal van olijfolie

Een te hoog cholesterolgehalte is één van de ziekten van deze tijd, we zouden de mensen niet te eten willen geven die cholesterolverlagers moeten nemen. De wetenschap is het er nog niet helemaal over eens, maar een te hoog cholesterolgehalte zou de risico’s op hart- en vaatziekten doen toenemen. Het is alleszins zaak om de evolutie van die cholesterol in de gaten te houden.

Te hoge cholesterol? Gebruik meer olijfolie, zo luidt het advies. Het cholesterolgehalte ligt in zuiderse landen lager wegens het gebruik op grote schaal van olijfolie. Het effect van olijfolie is zelfs dubbel: enerzijds wordt de goede cholesterol (HDL) gestimuleerd en anderzijds die van de slechte cholesterol (LDL) ontmoedigd. De westerse wereld zou al meteen een heel stuk gezonder gaan leven wanneer er meer olijfolie wordt gebruikt.

Iedereen heeft de mond vol over gezond voedsel, maar vaak weet niemand wat er met gezond voedsel eigenlijk wordt bedoeld. Betekent dit dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen gezond en minder gezond voedsel? In feite is praten over een dergelijk onderscheid overbodig, er zijn uiteraard geen minder gezonde of echt ongezonde voedingsproducten die we tot ons nemen. Was dat wel zo, dan zouden we al snel onder de groene zoden belanden.

Beter kan er gesproken worden over voedingsproducten die bepaalde chemicaliën bevatten die een weldadige invloed op onze gezondheid hebben. Deze chemische stoffen vloeien door ons lichaam, waarbij ze afkomstig zijn van de juiste mix van fruit, groenten, proteïnen en vetten. Ze geven ons een gezond gevoel, bezorgen ons energie en uiteindelijk maken ze ons leven een stuk gelukkiger.

Syndicatie