Behandeling van dyslexie zo vroeg mogelijk starten

Behandeling van dyslexie zo vroeg mogelijk starten

Dyslexie vergt nauwkeurige diagnose
 
Dyslexie of woordblindheid is een aandoening die het leren lezen bemoeilijkt. Ingrijpen is absoluut noodzakelijk, want dyslexie kan leiden tot frustratie, falen op school en een gebrek aan zelfvertrouwen.
 
Omdat er verschillende vormen van dyslexie bestaan, kan het belang van testen moeilijk overschat worden. Daarbij wordt gekeken of er woorden worden toegevoegd, veranderd en weggelaten, of er woorden uit andere lijnen worden gehaald en of er woorden en letters worden verplaatst.
 
Ook de lichaamstaal kan een rol in het verhaal spelen. Bij het afleggen van een test zal een persoon met dyslexie zich zenuwachtig gedragen, wat uit verschillende lichamelijke kenmerken (onder andere schrapen van de keel) kan blijken.
 
Dyslexie is aangeboren en kan dus niet voorkomen worden. Ook genezing is onmogelijk. Mits de juiste aanpak kan de aandoening echter wel onder controle gehouden worden. Belangrijk is dat er zo vroeg mogelijk ingegrepen wordt.
 
Kinderen met dyslexie kunnen normaal studeren, wel op een ander manier. Individuele begeleiding is noozakelijk, bijvoorbeeld met gebruik van driedimensionele technieken. Zo kunnen kinderen toch letters en woorden leren.

 

Syndicatie