Triptanen kunnen migraine helpen voorkomen

Triptanen kunnen migraine helpen voorkomen

Triptanen zijn vooral bruikbaar bij migraine-aanvallen gerelateerd aan menstruatie

Over migraine doen heel wat misverstanden de ronde. Op de eerste plaats is het zo dat niet elke vorm van hoofdpijn automatisch het etiket ‘migraine’ mag opgeplakt krijgen. Bovendien zijn niet alle vormen van deze aandoening met elkaar vergelijkbaar. Wie er regelmatig last heeft, zal weten dat elke verschijning van migraine een andere vorm kan aannemen. Er zijn met andere heel wat variaties op hetzelfde thema mogelijk.

Wat is het verschil tussen hoofdpijn en migraine? Op de eerste plaats kan de lengte van de aanval van doorslaggevende aard zijn. Een migraine-aanval kan uren- tot in het ergste geval zelfs dagenlang duren. Sommige mannen of vrouwen kunnen zelfs een week lang last ondervinden van zo’n aanval.

Hoe kunnen we een migraine-aanval het best beschrijven? Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat niet het hele hoofd barst van de pijn, die pijn blijft steeds beperkt tot een bepaald deeld van de hersenen. De pijn kan echter zo hevig zijn dat ze bijna elke vorm van bewegen onmogelijk maakt. Geluid en licht kunnen de pijn doen verergeren, zodat rust en kalmte geboden zijn.

Is er dan niets te doen tegen migraine? Zeker wel, er zijn zowel medicijnen die de symptomen helpen bestrijden als geneesmiddelen die de ziekte helpen voorkomen. Triptanen kunnen migraine bijvoorbeeld helpen voorkomen. Dat geldt alleszins toch voor één geneesmiddel uit de triptanen-familie, namelijk Frova. Andere triptanen kunnen helpen om de symptomen van migraine te helpen bestrijden. 

Triptanen zijn vooral bruikbaar bij migraine-aanvallen gerelateerd aan menstruatie, deze medicijnen beïnvloeden de serotonine-niveaus in de hersenen en verlichten op deze manier de hoofdpijn. Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan omtrent het verband tussen triptanen en migraine en alles wijst er op dat binnenkort nieuwe geneesmiddelen op de markt kunnen worden gebracht.

Syndicatie