Behandeling van acute migraine (hoofdpijn)

Behandeling van acute migraine (hoofdpijn)

Opletten met gebruik van sommige soorten medicijnen voor behandeling van acute migraine (hoofdpijn), zeker bij zwangere vrouwen

Bij de behandeling van migraine (hoofdpijn) moet een onderscheid worden gemaakt tussen acute pijn en het preventief voorkomen van migraine (hoofdpijn). In het eerste geval wordt geprobeerd om de pijn te stoppen wanneer de eerste tekenen van een aanval duidelijk worden.

Voor de behandeling van acute migraine (hoofdpijn) wordt meestal een beroep gedaan op pijnstillers, in dit geval analgesische geneesmiddelen genoemd. Die kunnen verlichting brengen wanneer de pijn veroorzaakt door de migraine (hoofdpijn) te erg wordt. Het betreft algemene pijnstillers, dus met andere woorden geen medicijnen die specifiek voor de behandeling van migraine (hoofdpijn) worden gebruikt. Paracetamol (in het Engels acetaminophen) is wereldwijd de meest bekende en meest gebruikte pijnstiller en koortsverlager. Dit geneesmiddel wordt als ongevaarlijk beschouwd voor zwangere vrouwen.

Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs (of NSAIDs), met als bekendste voorbeeld aspirine, zijn ontstekingsremmers die pijn en zwelling van gewrichten bestrijden en die ook effectief zijn bij gebruik tegen migraine (hoofdpijn). Deze groep bevat enkele tientallen geneesmiddelen, zodat er kan worden geëxperimenteerd tot er een medicijn wordt gevonden dat de beste resultaten oplevert. Wie kiest voor het gebruik van NSAIDs dient rekening te worden gehouden dat deze geneesmiddelen hun maximale werking pas na enkele weken bereiken.

In het geval van zwangere vrouwen is aan het toedienen van Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs (of NSAIDs), inclusief aspirine, het gevaar op bloedingen en zelfs een misval verbonden wanneer ze worden genomen rond het tijdstip van de conceptie. Bovendien bestaat er volgens sommige wetenschappers een risico op complicaties wat betreft de bloeddruk bij de baby tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap. Misschien is het daarom toch verstandig om zeer voorzichtig om te springen bij het gebruik van Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs (of NSAIDs) bij zwangere vrouwen. Aspirine gebruikt rond het tijdstip van de geboorte zou tot overvloedig bloedverlies bij de moeder kunnen lijden.

Bij de meeste Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs (of NSAIDs) is er tot dusver te weinig onderzoek uitgevoerd wat betreft de bijwerkingen die bij zwangere vrouwen kunnen optreden. Er is nieuw onderzoek onderweg, maar de resultaten daarvan zijn voorlopig nog niet bekend.

Het gebruik van narcotische pijnstillers moet algemeen worden gemeden. Er is steeds een risico op verslaving aanwezig, risico dat bij zwangere vrouwen bij langdurig gebruik zowel voor de moeder als voor het kind geldt. Ergotamines zijn geneesmiddelen die waarschijnlijk het best bekend zijn voor de bestrijding van migraine en hoofdpijn. De medische wetenschap adviseert echter eens te meer om deze geneesmiddelen te mijden bij zwangere vrouwen. Deze categorie moet dus extra goed op de hoede zijn bij het nemen van medicijnen voor de behandeling van migraine (hoofdpijn).

Syndicatie