Hoe kan ik hoofdpijn (migraine) voorkomen?

Hoe kan ik hoofdpijn (migraine) voorkomen?

Aantal voorzorgsmaatregelen kunnen aanvallen van hoofdpijn (migraine) voorkomen of helpen verzachten

Sommige gevallen van hoofdpijn (migraine) kunnen worden voorkomen, anderen dan weer niet. Een vorm van hoofdpijn (migraine) die niet kan voorkomen worden, is die als gevolg van pre-eclampsia of zwangerschapsvergiftiging. Wie zwanger is en last heeft van hoofdpijn (migraine), laat zich zodoende beter door de dokter onderzoeken. Vergeet niet te vertellen welke geneesmiddelen u neemt, inclusief geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn en voedingssupplementen. Bovendien is ook de familiegeschiedenis belangrijk, de dokter zal willen weten wie binnen de familie aan hoofdpijn (migraine) lijdt.

Een dagboek omtrent uw hoofdpijn (migraine) verschijnselen kan de dokter een aardig eind op weg helpen om een diagnose te stellen. Anderzijds kunnen ook scans en radiologie verdere aanwijzigingen geven. In geval van zwangere vrouwen die aan hoofdpijn (migraine) lijden, is deze aanpak minder aangewezen. De moderne geneeskundige technologie kan namelijk schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht.

Hieronder volgen een paar adviezen die hoofdpijn (migraine) kunnen helpen voorkomen. Ze vormen een soort eerste linie tegen deze aandoening. Deze adviezen gelden ook voor zwangere vrouwen.

Vermijd bekende katalysatoren van hoofdpijn (migraine) in de mate van het mogelijke, wat wil zeggen dat u bijvoorbeeld aandacht moet schenken aan wat u eet of niet eet.

Eet steeds op regelmatige tijdstippen, op die manier raakt uw lichaam gewend aan een bepaald ritme.

Drink voldoende water: de praktijk heeft uitgewezen dat water drinken de symptomen verbonden aan hoofdpijn (migraine) verzacht.

Neem steeds voldoende rust, wie goed uitgerust is zal minder last hebben van hoofdpijn (migraine) dan mensen die altijd vermoeid zijn;

Overweeg een vorm van relaxatietechniek die u zal helpen ontspannen, wat aanvalllen van hoofdpijn (migraine) kan helpen voorkomen of verzachten.

Probeer ijsblokjes, massage of rust in een donkere plaats wanneer de hoofdpijn (migraine) weer eens toeslaat: baat het niet meteen, het zal zeker ook niet schadelijk zijn.

Uiteraard zijn er heel wat medicijnen die hoofdpijn (migraine) helpen bestrijden. Standaard zal de dokter zwangere vrouwen aanraden om medicatie in de mate van het mogelijke te vermijden. De dokter zal alleen wanneer het hoogstnodig is geneesmiddelen tegen hoofdpijn (migraine) voor te schrijven. Heel wat medicijnen zouden neveneffecten kunnen uitlokken, waarvan sommige ook voor de baby schadelijk zouden zijn. In de ergste gevallen zou er zelfs gevaar voor miskraam optreden. Anderzijds zijn er ook een aantal pijnbestrijders die als relatief ongevaarlijk voor zwangere vrouwen mogen worden beschouwd. Toch blijft het opletten geblazen. Aspirine geldt als relatief ongevaarlijk, maar kan mits inname vlak voor de geboorte toch leiden tot zwaar bloedverlies voor de moeder tijdens de geboorte.

Er zijn ook geneesmiddelen die aan zwangere vrouwen voorgeschreven worden ter bestrijding van symptomen verbonden aan hoofdpijn (migraine). Dat kunnen bijvoorbeeld medicijnen zijn om misselijkheid te bestrijden. Sommige antidepressiva kunnen zonder enige vrees ook door zwangere vrouwen ingenomen worden. Hetzelfde geldt voor betablockers, die ook tegen hoge bloeddruk succesvol zijn.

Syndicatie