Zwangerschap en hoofdpijn (migraine): oorzaken kunnen divers zijn

Zwangerschap en hoofdpijn (migraine): oorzaken kunnen divers zijn

Hersencellen die over hun toeren draaien zijn mogelijk verantwoordelijk voor hoofdpijn (migraine), ook bij zwangerschap

Wie zwanger is, wordt met een aantal nieuwe kwalen en pijnen geconfronteerd. Miljoenen zwangere vrouwen worden echter met hoofdpijn geconfronteerd. In sommige gevallen – zeg maar bij de vrouwen die geluk hebben – vermindert de hoofdpijn (migraine) in de loop van de zwangerschap. Dat is echter zeker niet bij alle vrouwen het geval.

De oorzaken van hoofdpijn (migraine) kunnen divers zijn en het is nog altijd niet duidelijk hoe ze onstaat. Hersencellen die over hun toeren draaien zijn mogelijk verantwoordelijk voor hoofdpijn (migraine), ook bij zwangerschap. Mogelijk is hoofdpijn (migraine) het gevolg van veranderingen in de zenuwbanen, de neurochemicaliën en de bloedstroom in de hersenen. De overspannen hersencellen stimuleren het loslaten van een aantal chemicaliën, die op hun beurt de bloedbanen aan de oppervlakte van de huid irriteren. Het gevolg is dat de aderen opzwellen, waardoor de pijn wordt veroorzaakt.

Bij vrouwen speelt oestrogeen waarschijnlijk een belangrijke rol bij hoofdpijn (migraine), wat meteen verklaart waarom zwangerschap, menstruatie en menopauze aanleiding geeft tot wijzigingen in de manier waarop een vrouw hoofdpijn (migraine) ervaart. De neurotransmitter serotonine blijkt een belangrijke rol te spelen bij migraines, zoals trouwens ook bij andere aandoeningen.

Het zijn echter niet alleen hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zijn niet de enige katalysator voor hoofdpijn (migraine). Bij de meeste vrouwen is er sprake van een combinatie van factoren. Stress, een te zware voeding, een gebrek aan slaap enzovoort kunnen eveneens meespelen. Iets wat de ene dag hoofdpijn (migraine) veroorzaakt, zal dat de volgende dag misschien niet doen.

In sommige gevallen duurt een hoofdpijn een paar uren, in andere gevallen kan ze zonder gevallen enkele dagen duren. Het vervelende is dat hoofdpijn (migraine) meestal onvoorspelbaar is. In geval van zwangerschap kan de hoofdpijn (migraine) bij de ene vrouw verdwijnen, terwijl ze bij een andere zwangere vrouw alleen maar erger wordt.

Een hoofdpijn-dagboek kan aanwijzigingen geven voor de oorzaken van de hoofdpijn (migraine) in uw persoonlijk geval. Bij elke aanval schrijft u het volgende in dat dagboek: de specifieke symptomen (waar de pijn optreedt, hoe ze aanvoelt, misselijk of niet misselijk, bent u dan gevoelig voor geluid, smaak of sterk licht enzovoort), het tijdstip van het begin en het einde van de hoofdpijn (migraine), wat u at en dronk in de periode van 24 uur voorafgaande aan aanval van hoofdpijn (migraine), eventuele omgevingswijzigingen (hebt u gereisd, is het weer veranderd of iets ongewoons gegeten?) en tenslotte wat u hebt geprobeerd om de hoofdpijn (migraine) te bestrijden en of die aanpak al dan niet succes had.

Een aantal voedingselementen kunnen een belangrijke factor spelen bij het tot standkomen van migraine. We denken daarbij meer bepaald aan chocolade, cafeïne, voedselbewaarmiddelen, nitraten, zoetmiddelen enzovoort.

Syndicatie